La cinci ani de la protestele din Chişinău, vinovaţii nu au fost pedepsiţi (presa)
alte articole
Cei mai mulţi dintre poliţiştii care au torturat protestatarii din centrul Chişinăului în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009 au fost achitaţi, scrie joi Ziarul Naţional.
Au fost examinate 108 de plângeri în privinţa poliţiştilor care au maltratat tinerii în comisariate după evenimentele din aprilie 2009. Din numărul total al plângerilor, în 71 de cazuri au fost declanşate 42 de urmăriri penale pentru tortură, 19 pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, iar alte 10 pentru alte categorii de infracţiuni. În 28 de cazuri, care îi privesc pe 47 de colaboratori ai poliţiei, dosarele au fost finalizate şi trimise către instanţă.
În cei cinci ani nu a fost condamnat la închisoare niciun poliţist şi niciun factor de decizie, scrie Adevărul, care califică drept 'show electoral' iniţiativa Partidului Liberal Democrat privind anularea termenului de prescripţie pentru ilegalităţile comise în aprilie 2009. Avocaţii ce reprezintă în instanţă victimele evenimentelor din aprilie 2009 susţin că iniţiativa este mult prea tardivă şi lipsită de justificare. Prescripţia care era în vigoare la momentul comiterii faptelor de tortură nu poate fi schimbată chiar dacă ea se anulează în prezent. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Republica Moldova în şapte cauze cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri aşteaptă să fie examinate sau admise.
Ziarul de Gardă publică un interviu cu mama lui Valeriu Boboc, omorât în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. 'Din 2009, toate primăverile sunt negre pentru familia Boboc. E anotimpul în care retrăiesc ca în prima zi tot ceea ce s-a întâmplat acum 5 ani, în aprilie 2009', susţine aceasta. Ala Boboc are impresia că lumea a devenit indiferentă faţă de acest subiect. 'Foarte mulţi au profitat de cele întâmplate la 7 aprilie 2009. Şi-au făcut cariere, au obţinut posturi, şi-au dezvoltat afaceri. Singurul avantaj al celor mulţi e că au devenit mai liberi în acţiuni. În rest, nimic', spune mama lui Valeriu Boboc.
Ziarul de Gardă mai scrie că, deşi ambiţiile Moscovei s-au mai temperat şi tensiunile în jurul Ucrainei s-au redus, pericolele pentru pacea şi securitatea din regiune vor exista cel puţin cât timp Rusia nu-şi va retrage în cazărmi trupele de la graniţa cu Ucraina. În Republica Moldova, Tiraspolul şi Comratul sunt controlate de Moscova. Ambele au ameninţat cu separarea de Republica Moldova şi aderarea la Rusia, dacă Chişinăul va semna Acordul de asociere cu UE, adaugă publicaţia citată.