Austria ar putea oferi credite preferenţiale

Reprezentanţii Biroului de Coordonare a Cooperării pentru Dezvoltare în cadrul Ambasadei Austriei în Republica Moldova au propus un model de cooperare financiară moldo-austriacă în cadrul schemei austriece de credite preferenţiale (soft loans). Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul unei întrevederi oficiale la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor /MDRC/, informează Moldpres.
. (Epoch Times România)
Epoch Times România
03.04.2014

Reprezentanţii Biroului de Coordonare a Cooperării pentru Dezvoltare în cadrul Ambasadei Austriei în Republica Moldova au propus un model de cooperare financiară moldo-austriacă în cadrul schemei austriece de credite preferenţiale (soft loans). Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul unei întrevederi oficiale la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), informează Moldpres.

Potrivit Serviciului de presă al MDRC, Rudolf Lukavsky, Consilierul Comercial al Ambasadei, a prezentat posibilităţile de finanţare în domeniile de sănătate publică, educaţie, transport public, apă şi canalizare, prin oferirea creditelor preferenţiale de către Guvernul Austriei, precizând că avantajul acestor credite este dobândă de zero procente anual şi perioada de graţie de patru ani. De asemenea, partea austriacă susţine că prin această schemă de finanţare pot fi oferite credite de până la 100% din valoarea proiectului, iar singura condiţie este ca 50% din valoarea acestuia, exprimată prin servicii sau produse, să fie de provenienţă austriacă.

Totodată, oaspeţii au menţionat că în acelaşi mod ar putea fi finanţate proiecte de dezvoltare regională ce ţin de aprovizionarea cu apă şi canalizare a localităţilor ţării.

Viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Victor Zubcu a notat că MDRC va analiza caracteristicile principale ale creditării concesionale pentru a observa posibilităţile legale de finanţare a proiectelor, şi a subliniat că acest mecanism ar putea fi folosit pentru construcţia locuinţelor sociale, în cazul în care liniile de creditare vor fi oferite pentru o perioadă de până la 20 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani şi cu rata dobânzii de 0%.

La finalul întrevederii, părţile au convenit să identifice în scurt timp proiectele prioritare ale Autorităţilor Publice Locale, interesate să aplice pentru credite preferenţiale soft loans.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor