Kurt Volker: Ideea aplicării noilor sancţiuni împotriva Rusiei ia amploare
alte articole
O încercare de a impune mai multe sancţiuni Rusiei pare să "câştige mai mult teren" în urma confruntării navale din Marea Neagră de luna trecută, potrivit reprezentantului special al SUA pentru Ucraina.
Kurt Volker a făcut observaţiile în timpul unui briefing on-line de la Bruxelles, pe 17 decembrie, după ce Rusia a confiscat trei nave maritime ucrainene şi 24 de membri ai echipajului în strâmtoarea Kerci care leagă Marea Neagră de Marea Azov.
Incidentul din 25 noiembrie a amplificat tensiunile regionale şi a declanşat apeluri internaţionale pentru eliberarea marinarilor.
Rusia a acuzat navele ucrainene că au pătruns ilegal în apele sale teritoriale, în apropierea regiunii Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în martie 2014.
Pe de altă parte, Kievul a acuzat Kremlinul că amplifică agresiunea împotriva sa. După confiscarea navelor, regimul de la Kiev condus de Petro Poroşenko a adoptat legea marţială în 10 regiuni ale Ucrainei pentru o perioadă de 30 de zile şi a interzis accesul bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani pe teritoriul ţării. De asemenea, Poroşenko a insistat să semnaleze Occidentului că Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment.
Volker a declarat reporterilor că, în Europa, “pare să ia amploare...noţiunea că este necesar să se dea un răspuns şi să se impună anumite sancţiuni suplimentare”.
“Nu aş fi surprins deloc să văd că se întâmplă acest lucru luna următoare sau peste două luni”, a adăugat el.
Volker a mai precizat că restricţiile ar putea avea un “efect de intimidare” asupra Moscovei, deoarece aceasta va fi avertizată că “acţiunile viitoare vor fi de asemenea contracarate cu sancţiuni”.
Uniunea Europeană, SUA şi alte ţări au impus sancţiuni împotriva Rusiei din cauza anexării Crimeei şi a suportului său pentru separatiştii pro-ruşi implicaţi într-un conflict armat în estul Ucrainei împotriva forţelor guvernamentale ale Kievului. Acest conflict, izbucnit în aprilie 2014, a provocat până în prezent peste 10.300 de morţi.
De asemenea, Volker a afirmat că menţinerea unei prezenţe multinaţionale şi vizibile în Ucraina şi în vecinătatea ei, fie în Marea Neagră, fie în unele zone ale Ucrainei relativ sigure, ar putea fi “un pas suplimentar deoarece ar creşte vizibilitatea acţiunilor Rusiei comparativ cu ceea ce vedem în prezent”.
NATO a promis că acordă sprijin Marinei ucrainene să îşi îmbunătăţească capabilităţile maritime. De asemenea, alianţa militară vestică a precizat că, până la sfârşitul acestui an, va livra armatei ucrainene echipamente pentru comunicaţii sigure.
Volker a mai declarat că în Congresul SUA se evaluează în prezent un pachet de finanţare militară în valoare de aproximativ 250 milioane de dolari pentru vânzarea de echipamente militare suplimentare Ucrainei.