Kremlinul promite un ajutor de 2,2 miliarde USD “băncii lui Putin”

Într-un context economico-financiar intern dezastruos, Kremlinul a decis să ajute una dintre principalele bănci folosite de Vladimir Putin pentru finanţarea unor proiecte de infrastructură de mare anvergură. Astfel, Vneshekonombank va primi peste 2 miliarde de dolari.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Cel mai recent semnal că economia rusă se confruntă cu mari probleme este faptul că banca de stat Vneshekonombank (VEB) va primi un ajutor financiar (bailout) în valoare de 2,2 miliarde de dolari după ce a fost lovită puternic de sancţiunile economice occidentale. Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat marţi că “măsurile neortodoxe” sunt necesare pentru a susţine banca, care este una dintre preferatele preşedintelui rus Vladimir Putin.

“Planul actual de acţiune, care a fost elaborat în 2014, nu mai este valid dintr-o mulţime de motive”, a susţinut Medvedev, conform unui raport al Moscow Times. “Decizia este luată în cadrul unui plan general guvernamental de acţiune ce urmăreşte să ofere Rusiei în acest an o dezvoltare socio-economică stabilă”.

Banca şi-a pierdut accesul la pieţele internaţionale după ce au fost impuse sancţiuni împotriva mai multor companii ruseşti ca urmare a deciziei Kremlinului de a anexa peninsula ucraineană Crimeea în 2014. VEB a fost una dintre instituţiile financiare pe care le-a folosit Putin pentru cheltuieli politice în cazul unor proiecte de dezvoltare uneori discutabile. Preşedintele rus a deţinut chiar şi funcţia de preşedinte al comitetului de conducere al VEB în 2008, în acelaşi an în care a trecut în rolul de premier din cel de preşedinte al Rusiei.

În timp ce preţurile petroliere s-au mărit şi creditele externe erau uşor de obţinut, proiecte scumpe de infrastructură, precum Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014 şi salvarea financiară a unor oligarhi după criza financiară din 2008, au fost finanţate de VEB, a raportat Bloomberg. În plus, începând cu 2009, banca a garantat investiţii în cazul uzinelor de oţel din estul Ucrainei. Multe dintre aceste uzine au fost afectate de războiul regional care a izbucnit în aprilie 2014 între forţele separatiste pro-ruse şi trupele guvernamentale ucrainene.

Bailout-ul, care va fi oferit treptat, în rate de aproximativ 724 milioane de dolari, urmăreşte să stabilizeze banca. Putin l-a concediat pe fostul şef al VEB, Vladimir Dmitriev, în luna februarie când costurile de bailout au crescut la aproximativ 16 miliarde de dolari, a raportat Reuters.

“Banca, datorită statutului ei, a preluat anumite sarcini care pot, uneori, să îi afecteze bilanţul contabil”, a declarat Dmitriev la sfârşitul lui decembrie 2015. “Vorbim despre aşa-zisele proiecte speciale”.

Sancţiunile occidentale, combinate cu preţurile globale tot mai mici la petrol, au lovit puternic economia Rusiei. Ministerul rus pentru Economie a prezis o contracţie economică suplimentară în 2016 după o contracţie de 3,7% în 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe