Rusia înarmează disputatele Insule Kurile

În ciuda eforturilor depuse de Japonia pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia, ministerul rus al apărării a anunţat că va trimite noi echipamente militare în Insulele Kurile, care sunt revendicate atât de Moscova cât şi de Tokyo.
Sistemul rusesc de rachete pentru apărare coastală K 300P Bastion P.
Sistemul rusesc de rachete pentru apărare coastală K 300P Bastion P. (Captură Foto)

Ministerul rus al Apărării a decis la sfârşitul săptămânii trecute să înceapă să trimită noi echipamente militare pe Insulele Kurile – un teritoriu disputat pe care Uniunea Sovietică l-a confiscat de la Japonia după cel de-al Doilea Război Mondial. Atât Tokyo cât şi Moscova revendică cele patru insule, şi fortificaţiile ruseşti de acolo ar putea amplifica disputa.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a fost citat luni de ziarul Vedomosti afirmând că Rusia va trimite sisteme de apărare de coastă Bal şi Bastion – cu raze de acţiune de până la 450 km – precum şi noile drone ruseşti Aeleron-3. Aparent, obiectivul este acela de a crea o zonă interzisă accesului în jurul lanţului Insulelor Kurile.

“Este o măsură provocatoare, dar una care are sens din punct de vedere militar”, a declarat Vladimir Frolov, expert rus în relaţii externe. “Aparent, ei trebuie să consolideze sistemele de apărare care s-au uzat şi au devenit ineficiente, dar acest lucru va afecta relaţiile cu Japonia într-un moment în care premierul nipon încearcă să repare legăturile cu Moscova. Măsura ar putea opri procesul de încălzire a relaţiilor”.

În ciuda eforturilor Japoniei de a avea legături mai apropiate cu Rusia, şi poate chiar de a lăsa la o parte disputa privind Insulele Kurile, Moscova s-a opus mereu paşilor făcuţi de administraţia niponă în această direcţie. Anul trecut, când Japonia a protestat împotriva vizitei premierul rus Dmitri Medvedev în lanţul de insule, adjunctul său, Dmitri Rogozin, cunoscut pentru afirmaţiile sale uneori ridicole, a sugerat ca japonezii “să se calmeze” şi să execute harakiri – un ritual de sinucidere – precum “bărbaţii adevăraţi”.

Din punct de vedere istoric, divizia a 18-a de artilerie şi mitraliere din armata rusă a primit sarcini în Insulele Kurile. După prăbuşirea Uniunii Sovietice, reducerile la fondurile militare au lovit puternic în special această unitate. Până în 2008, unitatea a fost echipată cu arme antice din perioada postbelică imediată. Dar, conform programul de reînarmare militare 2020, unitatea a înlocuit deja tancurile T-55 cu modelele mai noi T-80, a raportat Vedomosti.