Rusia ar putea abandona dolarul american în 2-3 ani - şeful VTB


Andrey Kostin, şeful celei de-a doua bănci din Rusia, VTB.
Andrey Kostin, şeful celei de-a doua bănci din Rusia, VTB. (Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images)

Aproximativ doi sau trei ani ar fi suficienţi pentru ca Rusia să folosească rubla în acordurile internaţionale, a declarat Andrei Kostin, şeful celei de-a doua bănci din Rusia, VTB, conform agenţiei ruse de ştiri RT.

„Doi până la trei ani sunt suficienţi, nu doar pentru a lansa acordurile în ruble ci şi pentru a finaliza aceste mecanisme. Dar multe lucruri vor depinde de modul în care băncile vor coopera în această problemă”, a afirmat Kostin într-un interviu în ziarul Izvestia.

Kostin a lansat această idee a folosirii monedei naţionale în acordurile internaţionale în urmă cu un deceniu, ceea ce indică faptul că o orientare spre rublă nu ar trebui considerată neapărat o măsură împotriva sancţiunilor impuse Rusiei.

Crearea unui sistem naţional de plată şi înfiinţarea unei agenţii interne de rating sunt câteva din priorităţile băncii, a mai declarat şeful VTB.

Mass media a raportat despre posibilitatea extinderii sancţiunilor americane şi UE în vederea excluderii Rusiei din sistemul de transfer monetar global SFIWT.

Kostin a susţinut că această mişcare ar deveni „un punct fără întoarcere” şi că orice şansă pentru dialog ar fi eliminată complet dacă se scoate din calcul SWIFT.

„Dacă va uitaţi la experienţa Iranului, excluderea din SWIFT se întâmplă doar atunci când toate relaţiile – politice, economice, culturale şi chiar diplomatice – sunt la pământ”, a declarat şeful VTB.

„Nu ştiu cum ar putea băncile vestice să blocheze SWIFT şi apoi să aştepte se coopereze în lupta contra terorismului şi a dezarmării nucleare.”

Totuşi, înlocuirea SWIFT-ului în interiorul Rusiei nu va fi dificilă a afirmat Kostin. „Avem un sistem similar la Banca Centrală a Rusiei şi în altele. Banca Centrală a testat acest sistem şi putem să trecem pe el în orice moment.”

Mai trebuie reţinut faptul că, rubla a coborât la cea mai joasă cotă din acest an pe fondul tensiunilor internaţionale din cauza Ucrainei, a sancţiunilor occidentale şi a preţului în scădere al petrolului.

De asemenea, băncile ruse au nevoie să refinanţeze aproximativ 57 de miliarde de dolari din datoria externă din acest an şi din următorul, potrivit estimărilor agenţiei Standard and Poor's.

Banca de stat Sberbank a fost sancţionată de Statele Unite la începutul acestei luni şi a primit interdicţia de a achiziţiona sau vinde noi obligaţiuni sau alte instrumente financiare cu o maturitate de peste 30 de zile, în Europa.

Toate băncile ruse majore controlate de stat, inclusiv VTB, Banca Moscovei, Gazprombank, Banca Agricolă Rusă şi banca de dezvoltare VEB se confrunta cu restricţii similare.