Kovesi, ca şi reinstalată la şefia DNA. Prună îi trimite propunerea lui Iohannis
alte articole
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, i-a transmis marţi preşedintelui Iohannis scrisoarea prin care propune reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef al DNA.
Înaintarea propunerii are loc la o zi după ce secţia de procurori a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat în unanimitate propunerea ministrului Justiţiei de reînvestire a Codruţei Kovesi pentru un nou mandat la şefia DNA.
"În noul mandat îmi propun asigurarea stabilităţii în cadrul instituţiei, creşterea transparenţei, consolidarea statutului procurorului şi recuperarea prejudiciilor. (...) În 2015 au fost cei mai mulţi inculpaţi trimişi în judecată de la înfiinţarea DNA. Avem de şase ori mai mulţi demnitari investigaţi şi trimişi în judecată în ultimii ani”, a declarat Kovesi luni.
Reamintim că în data de 29 februarie a.c. ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a transmis către CSM propunerea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA. Decizia ministrului de a îi prelungi mandatul lui Kovesi în loc să organizeze o selecţie pentru ocuparea acestui post a stârnit la momentul respectiv controverse legate nu de credibilitatea sau performanţele procurorului şef, ci de procedura de (non)selecţie.
Astfel, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a trimis o scrisoare secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii prin care a solicitat să amâne intervievarea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef DNA "până în momentul în care Ministerul Justiţiei va face publice atât criteriile pe care le-a avut în vedere la înaintarea acestei propuneri, cât şi motivele pentru care această procedură nu a fost folosită pentru restul funcţiilor aflate într-o situaţie similară".
"UNJR subliniază faptul că propunerea ministrului Justiţiei privind reînvestirea doamnei Laura Codruţa Kovesi în această funcţie a fost făcută fără a se urma o procedură clară, deschisă şi predefinită, aşa cum a cerut nu doar sistemul judiciar, ci şi Comisia Europeană în ultimele rapoarte MCV", se arată în scrisoare. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici