Klaus Iohannis va avea joi întrevederi cu preşedintele Joachim Gauck şi cancelarul Angela Merkel
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis va fi fi primit, joi, 26 februarie, de preşedintele Germaniei, Joachim Gauck şi de cancelarul Angela Merkel, relatează Mediafax, citând informaţii publicate pe site-ul Preşedinţiei germane şi al Guvernului de la Berlin.
Potrivit sursei citate, întâlnirea lui Iohannis cu Joachim Gauck va avea loc, joi, 26 februarie, la ora locală 12:00 (13:00, ora României), la Palatul Bellevue, reşedinţa oficială a şefului de stat german. Preşedintele Germaniei va oferi un prânz oficial în cinstea lui Klaus Iohannis.
Întrevederea lui Iohannis cu Angela Merkel va avea loc în cursul aceleiaşi zile începând cu ora locală 14:00 (15:00, ora României).
Discuţiile vor viza relaţiile bilaterale româno-germane, teme de pe agenda europeană şi internaţională, în special situaţia din Ucraina şi Republica Moldova şi evoluţiile din Balcanii de Vest, potrivit unui comunicat pe de site-ul Guvernului german.
Iniţial, vizita preşedintelui român a fost programată pentru 11 februarie, dar a fost amânată în semn de respect faţă de funeraliile fostului preşedinte Richard von Weizsäcker, organizate la această dată.
Anterior vizitei, Klaus Iohannis a declarat în cadrul unui interviu acordat pubicaţiei germane Focus că vrea să promoveze aderarea României la spaţiul Schengen..
“Într-o comparaţie europeană, România este o ţară foarte sigură”, a explicat preşedintele Iohannis pentru revista germană Focus, (preluată de Hotnews) adăugând că acordul Schengen este unul tehnic, nu unul politic. “România ar trebui să devină membru într-un viitor apropiat”, a mai adăugat şeful statului, care, anterior, a cerut ca România să adere la Schengen în acest an.
Potrivit sursei citate, cu ocazia vizitei în Germania, Klaus Iohannis va încerca să lanseze un mesaj de întoarcere acasă către tinerii emigranţi români şi de încurajare să investească în România. “Procedurile trebuie să fie însă comprehensibile, afaceriştii aşteaptă condiţii stabile”, a explicat Iohannis pentru Focus. De aceea, combaterea corupţiei se numără printre priorităţile mandatului prezidenţial, îl citează Focus pe Iohannis.
Reamintim că Germania a fost una dintre ţările care s-au opus în trecut primirii României în Spaţiul Schengen, pe motiv că autorităţile române nu au făcut suficiente progrese în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.
La începutul acestui an, preşedintele comisiei pentru afaceri interne din Bundestag, Wolfgang Bosbach, declara că România nu va adera la Schengen în 2015, alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte nefiind suficientă pentru atingerea acestei ţinte.
„De alegerea lui Iohannis se leagă fără îndoială aşteptări şi speranţe mari. Dar acestea singure nu schimbă în mod fundamental situaţia politică din România”, declara în ianuarie 2015 Wolfgang Bosbach pentru Märkische Allgemeine Zeitung.
Mai menţionăm în context că recent Iohannis l-a propus la şefia SRI pe Eduard Hellvig, politician care exprimându-şi opţiunile în materie de politică internaţională (?!) a scris, într-un articol publicat pe blogul său în 8 ianuarie 2015 că "prioritatea fundamentală a anului 2015" este ancorarea mai pronunţată şi activă a României în ecuaţia securităţii euro-atlantice, pe axa Washington - Berlin - Bucureşti, înlocuind Londra din vestita axă lansată de Traian Băsescu când a câştigat preşedinţia României în 2004, relata Hotnews.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.