Klaus Iohannis: Este evident că Rusia a depăşit câteva linii roşii în Ucraina

Deşi autorităţile române în prezent nu iau în calcul o posibilă extindere a conflictului din Ucraina spre România, totuşi, faptul că ne învecinăm cu acest stat, cu care de altfel avem şi o graniţă comună de circa 650 de kilometri, îndeamnă la prudenţă, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis (ROBERT GHEMENT/AFP/Getty Images)
Andrei Pricopie
07.02.2015

Deşi autorităţile române în prezent nu iau în calcul o posibilă extindere a conflictului din Ucraina spre România, totuşi, faptul că ne învecinăm cu acest stat, cu care de altfel avem şi o graniţă comună de circa 650 de kilometri, îndeamnă la prudenţă, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unui interviu pentru postul francez TV5 Monde citat de Agerpres.

"O extindere a conflictului în România nu este un scenariu pe care-l calculăm, nu vedem niciun motiv pentru care acest conflict să treacă spre România. Dar, desigur, faptul că suntem învecinaţi cu Ucraina şi avem o graniţă comună ne face să fim extrem de precauţi şi cu atât mai interesaţi în găsirea unor soluţii paşnice, acceptate şi de durată", a precizat Klaus Iohannis.

Şeful statului a constatat că, din păcate, evenimentele din această ţară şi intervenţiile Federaţiei Ruse au făcut ca anul 2014 să aibă "anumite sonorităţi pe care ni le-am fi dorit să fie definitiv ale trecutului şi nu ale prezentului."

În acest sens, Klaus Iohannis a constatat că s-a ieşit din cadrul tratatelor internaţionale despre care noi, europenii, le-am crezut că sunt clare pentru zona noastră.

"Este evident că Federaţia Rusă a depăşit nu doar cadrul acestor convenţii internaţionale, ci a şi depăşit câteva linii roşii", a mai spus şeful statului român", a subliniat preşedintele României.

Amintind că cei trei piloni ai politicii externe şi de securitate ai României sunt apartenenţa la UE, la NATO şi parteneriatul strategic cu SUA, Klaus Iohannis a precizat că "trebuie să dovedim că, în cadrul acestor parteneriate, suntem un partener serios, credibil şi demn de încredere pe termen lung."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor