Kim Jong-un susţine că Phenianul va suspenda testele nucleare şi de rachete
alte articole
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că ţara sa va suspenda testele de arme nucleare şi rachete balistice şi va închide un poligon pentru teste nucleare, conform agenţiei de ştiri sud-coreene Yonhap.
„Începând cu 21 aprilie, Coreea de Nord va pune capăt testelor nucleare şi lansărilor de rachete balistice intercontinentale (ICBM)”, a precizat Yonhap, citând mass media de stat nord-coreeană (KCNA).
„Nordul va închide un poligon de testări nucleare în partea nordică a ţării pentru a dovedi promisiunea făcută în privinţa suspendării testelor nucleare”, a susţinut KNCA.
KCNA a mai menţionat că Phenianul se va alătura eforturilor internaţionale pentru oprirea testelor nucleare în întregime.
„În condiţiile în care înarmarea cu arme nucleare a fost verificată, nu mai este necesar să mai desfăşurăm teste nucleare suplimentare sau să lansăm alte rachete de rază intermediară şi lungă sau ICBM-uri”, a declarat dictatorul nord-coreean Kim Jong-un unei întâlniri de partid, conform KCNA.
„Poligonul nordic pentru teste nucleare şi-a încheiat misiunea”, a adăugat el.
Preşedintele american Donald Trump a reacţionat la anunţul Phenianului cu un mesaj postat pe Twitter în care a declarat că este vorba de un „mare progres” şi precizând că sunt „veşti bune pentru Coreea de Nord şi restul lumii”.
Anunţul Phenianului a fost făcut în condiţiile în care SUA şi Coreea de Nord se pregătesc pentru un summit între Trump şi Kim care ar putea avea loc la sfârşitul lunii mai sau în luna iunie.
De asemenea, China, singurul aliat major al Coreei de Nord, a apreciat anunţul, susţinând că mişcarea va duce la uşurarea tensiunilor şi va promova denuclearizarea.
„Partea chineză consideră că decizia Coreei de Nord va ajuta la ameliorarea situaţiei din peninsulă”, a declarat Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Totuşi, Japonia a afirmat că nu este mulţumită de anunţul Coreei de Nord, subliniind că va menţine presiunea politică asupra Phenianului până când acesta se va dedica „abandonării maxime a armelor de distrugere în masă, a armelor nucleare şi a rachetelor”.
„Nu putem fi satisfăcuţi”, a declarat ministrul nipon al Apărării, Itsunori Onodera, reporterilor în Washington, adăugând că Phenianul nu a spus nimic despre „abandonarea rachetelor balistice de rază scurtă şi medie”.
Tensiunile s-au amplificat între Coreea de Nord, pe de o parte, şi SUA, Coreea de Sud, Japonia şi alte ţări, pe de altă parte, din cauza faptului că Phenianul a sfidat o serie de rezoluţii ONU privind interzicerea testării de arme nucleare şi rachete balistice.
În 2017, Coreea de Nord a desfăşurat o serie de teste de rachete balistice, afirmând că a obţinut abilitatea de a lovi teritoriul SUA cu arme nucleare, deşi acest lucru nu a fost confirmat de experţii occidentali.
SUA, Uniunea Europeană, Consiliul de Securitate al ONU şi alţii au impus numeroase sancţiuni financiare paralizante împotriva regimului comunist nord-coreean.
Phenianul a făcut recent unele remarci conciliante către comunitatea globală, generând speranţe cu privire la o soluţionare paşnică a crizei.