ONU include pe lista sa neagră zeci de nave şi companii ce ajută Phenianul să evite sancţiunile

Nava nord-coreeană Kangsong andochează în portul sud-coreean Busan, 20 mai 2007. (Getty Images)
Andrei Popescu
31.03.2018

ONU a inclus pe lista sa neagră zeci de nave şi companii pentru faptul că susţin Coreea de Nord să ocolească sancţiunile internaţionale. Mişcarea amplifică presiunea asupra Phenianului într-un moment în care Kim Jong-un se pregăteşte pentru posibile întâlniri cu omologii săi din SUA şi Coreea de Sud.

Consiliul de Securitate al ONU a căzut de acord în unanimitate în privinţa unui nou pachet de sancţiuni, care fac parte dintr-o campanie de suprimare globală a activităţilor de contrabandă desfăşurate de Coreea de Nord pe mare.

Acţionând la cererea SUA, Consiliul a acceptat să includă pe lista sa neagră 27 de nave pentru că au transportat produse interzise şi pentru că au ajutat Phenianul să evite sancţiunile ONU.

Alte 21 de companii comerciale şi de transport maritim au fost ţinta unei îngheţări de active – unele dintre ele făcând comerţ ilegal cu petrol şi cărbune. Un om de afaceri taiwanez a fost de asemenea supus unei interdicţii de călătorie la nivel global şi i s-au îngheţat activele pentru coordonarea de „exporturi de cărbune nord-coreean cu ajutorul unui intermediar nord-coreean care operează într-o a treia ţară”.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a afirmat că este cel mai mare pachet de sancţiuni aprobat până acum împotriva Nordului.

Câteva runde de sancţiuni ONU au fost impuse împotriva Phenianului începând cu 2006, în încercarea de a bloca sursele de finanţare pentru programul de rachete balistice şi arme nucleare ale statului comunist.

Acele sancţiuni au vizat în principal exporturile nord-coreene de cărbune, fier, plumb, textile şi fructe de mare, precum şi importurile de petrol şi produse petroliere rafinate. Însă în ciuda acestor măsuri, Phenianul a reuşit să obţină aproximativ 200 milioane de dolari în 2017 de pe urma exporturilor interzise, conform unui raport recent.

Decizia Consiliului de Securitate a fost luată la câteva zile după ce dictatorul Kim Jong-un s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping în Beijing – fiind prima călătorie cunoscută a lui Kim în afara ţării de când a preluat puterea în 2012. De asemenea, Kim ar urma să se întâlnească cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în aprilie şi, posibil, cu liderul american Donald Trump în luna mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor