Coreea de Sud importă medicamente împotriva antrax-ului

(Getty Images)

După ce un raport media online a acuzat Casa Albastră - complexul unde se află preşedinţia sud-coreeană - că importă tratament pentru antrax cu scopul de a-i vaccina pe preşedintele Moon Jae-in şi pe alţi oficiali guvernamentali cheie, lasând populaţia vulnerabilă la un potenţial atac biologic din Coreea de Nord, un purtător de cuvânt al guvernului a răspuns luni acestor acuzaţii.

Park Soo-hyun a precizat într-un comunicat de presă că au fost comandate medicamente, aşa cum a susţinut website-ul conservator Newstown, dar a adăugat că această comandă a fost făcută de guvernul precedent ca măsură de urgenţă în cazul unui astfel de atac, sau al unei expuneri accidentale. În 2015, un laborator american a trimis din greşeală spori vii, şi nu mostre de spori morţi, la baza aeriană din Osan, Coreea de Sud, pentru a fi folosiţi la un exerciţiu militar.

Deşi incidentul nu s-a soldat cu vreo expunere sau infecţie, armata sud-coreeană nu a dorit să fie prinsă cu garda jos în cazul unei alte greşeli în timpul unui viitor exerciţiu militar. Comanda pentru vaccinurile anti-antrax a fost făcută în luna iulie prin intermediul unei companii canadiene şi este prevăzută în bugetul anual al guvernului, a mai susţinut Park.

Purtătorul de cuvânt a afirmat că achiziţia a fost finalizată în luna noiembrie prin livrarea a 350 de doze, adăugând că acestea au fost duse la o unitate militară pentru stocare. În plus, el a afirmat că interpretarea acestor informaţii de către website-ul Newstown – despre care a precizat că are legătură cu un politician din opoziţie – sunt “extrem de răuvoitoare” şi a promis că guvernul va lua măsuri legale.

În plus, Park a declarat că Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Coreea de Sud a cumpărat de asemenea alte 1.000 de doze de vaccinuri anti-antrax pentru a putea fi folosite ca agenţi antitero sau în cazul civililor expuşi la această boală. El a notat că, în general, sunt folosite antibiotice pentru a trata pacienţii şi că achiziţionarea vaccinurilor anti-antrax sunt pentru urgenţe după expuneri care pot avea loc în anumite situaţii, precum un atac bioterorist.