Kievul: Posibil armistiţiu în estul Ucrainei, începând de vineri

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi liderul forţelor separatiste au anunţat că vor ordona un armistiţiu, începând de vineri, cu condiţia ca taberele să semneze un acord de pace care să încheie războiul început în urmă cu cinci luni în estul Ucrainei, relatează Reuters.

Anunţul survine după o săptămână de negocieri eşuate şi confruntări militare intense în estul Ucrainei.

De la summitul NATO ce se desfăşoară în Ţara Galilor, Poroşenko a anunţat că armistiţiul va fi condiţionat de o întâlnire organizată vineri la Minsk, la care vor participa delegaţii ale Ucrainei, Rusiei şi OSCE.

”La ora 14:00 (vineri), în cazul în care întâlnirea de la Minsk se desfăşoară, voi solicita Statului Major să implementeze un armistiţiu bilateral şi sperăm că implementarea planului de pace va începe mâine”, a declarat Poroşenko.

Liderul forţelor separatiste, Alexander Zaharcenko, a comunicat că va ordona un armistiţiu numai dacă reprezentaţii Kievului vor semna un acord de pace la Minsk.

Anunţul vine la o zi după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus un plan de pace cuprinzând şapte puncte, care va încheia conflictele din estul Ucrainei şi va menţine teritoriile ocupate sub controlul forţelor separatiste.

Până în momentul de faţă nu au existat pauze în conflictele din estul Ucrainei. Forţele separatiste au avansat rapid în ultima săptămână. NATO şi Kiev au arătat că forţele separatiste au primit sprijinul a mii de soldaţi ruşi, precum şi a artileriei şi tancurilor.

În ciuda numeroaselor dovezi, Moscova neagă că a intervenit militar în estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe