Australia opreşte exportul de uraniu către Rusia din cauza intervenţiei în Ucraina

Australia, una dintre cele mai bogate ţări în uraniu, a declarat miercuri că va interzice exportul minereului către Rusia din cauza acţiunilor Kremlinului în Ucraina.
Primul ministru australian Tony Abbott. (Saeed Khan-Pool / Getty Images)
P. P.
04.09.2014

Australia, una dintre cele mai bogate ţări în uraniu, a declarat miercuri că va interzice exportul minereului către Rusia din cauza acţiunilor Kremlinului în Ucraina.

Dar deşi Rusia este un mare consumator de uraniu, este puţin probabil ca sancţiunea să aibă vreun impact negativ, deoarece Rusia îşi satisface necesarul de uraniu prin importuri de la vecinul său Kazakhstan.

“Nu vom mai vinde uraniu către Rusia până când lucrurile nu se vor schimba, iar Australia nu are intenţia de a vinde uraniu unei ţări care încalcă legea internaţională aşa cum face Rusia”, a declarat prim ministrul australian Tony Abbot, citat de Reuters.

Interdicţia ce a avut loc miercuri survine după ce Canberra a impus noi sancţiuni către Moscova, luni, când Abbot a declarat că acţiunile Rusiei în Ucraina se clasifică drept agresiuni.

Rămâne neclar dacă această interdicţie este simbolică, cel puţin pe termen scurt. Australia şi Rusia au semnat un acord bilateral în 2007 asupra exporturilor de uraniu, dar de atunci numai o încărcătură de 100 de tone – în valoare de 7 milioane de dolari – a fost transportată către Rusia.

Rusia a produs ea însăşi mai mult de 3100 de tone de uraniu anul trecut, satisfăcând jumătate din necesarul de uraniu al firmei de stat Rosatom, conform unui raport al divizei de minerit de uraniu ARMZ.

Această cantitate se adaugă uraniului produs în Kazakhstan anul trecut de către filiala ARMZ Uranium One, însumând un total de peste 8000 de tone care au fost importate de Rusia, conferindu-i acesteia un surplus.

Rusia are provizii mari de uraniu militar, deja procesat, care ar putea fi folosit pentu scopuri civile. Rusia are aproximativ 720 de tone de uraniu îmbogăţit ce se află în armament şi provizii militare – echivalentul triplului producţiei anuale globale de uraniu, conform Asociaţiei Mondiale Nucleare.

În aceste condiţii sancţiunea Australiei ar deveni o problemă numai dacă proviziile de uraniu din Kazakhstan s-ar termina foarte repede, dar vecinul rus ex-sovietic avea mai mult de 600.000 de tone de uraniu recuperabil în 2011, conform Asociaţiei Mondiale Nucleare. Kazakhstanul este cel mai mare producător de uraniu din lume, având contribuţia a 38% din producţia totală, urmat de Canada cu 16%. Australia are 11%, în ciuda faptului că are cele mai mari rezerve de uraniu, indică cifrele Asociaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor