Kievul acuză: De problemele gazifere ale Ucrainei este vinovată Europa

Puterea de la Kiev l-a numit abia acum pe principalul vinovat al contractelor în domeniul gazului atât de dezavantajoase pentru Ucraina.
Marius Dragoi
19.06.2012

Puterea de la Kiev l-a numit abia acum pe principalul vinovat al contractelor în domeniul gazului atât de dezavantajoase pentru Ucraina. S-a dovedit că Iulia Timoşenko a acţionat la presiunile şi la indicaţiile politicienilor europeni, în primul rând ale conducerii germane. În ceea ce priveşte partea rusă, Kievul o îndreptăţeşte. Însă, este puţin probabil ca acest lucru să permită semnarea de noi contracte sub forma pe care Kievul încearcă deja de doi ani să o obţină, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Ministrul de externe al Ucrainei, Konstantin Grişenko, le-a explicat recent jurnaliştilor italieni de ce au fost semnate contractele ruso-ucraineane din 2009. 'Acest lucru a fost făcut la solicitarea Germaniei şi altor guverne europene, care insistau asupra unei soluţionări cât mai grabnice a crizei gazifere. Această problemă a fost decisă pe la spatele ucrainenilor', a declarat Grişenko. Ministrul a precizat că tocmai din acest motiv cancelarul Merkel şi mulţi alţi politicieni europeni o apără acum pe Timoşenko: 'Prin aceasta, ei îşi revendică posibilitatea de a-şi soluţiona problemele pe spezele poporului ucrainean'.

Aproape imediat opinia lui Grişenko a fost sprijinită de declaraţii ale preşedintelui Viktor Ianukovici, care într-un interviu acordat Time Magazin a susţinut că partea rusă nu este vinovată. 'Încă de la prima mea întrevedere cu Vladimir Putin i-am spus: poporul ucrainean nu are de ce să vă acuze. Dumneavoastră aţi apărat interesele statului vostru şi aţi făcut acest lucru în mod strălucit. Iulia Timoşenko este cea care a încălcat regulile. Nu ştiu cum aţi convins-o, ce argumente aţi prezentat. Aceasta este treaba dv, este artistismul dv. Însă, personal cred că nimeni nu are dreptul să vă acuze de încălcarea regulilor', a subliniat Ianukovici.

Cu câteva zile înainte, la Kiev s-a făcut auzită o nouă informaţie privind preţul deciziei lui Timoşenko. Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Serghei Arbuzov, i-a anunţat pe jurnalişti că doar anul trecut pentru achiziţionarea de gaz rusesc s-a cheltuit jumătate din cele 30 de miliarde de dolari pe care Ucraina i-a plătit pentru resursele minerale de import. Puterea ucraineană este de părere că ţara plăteşte pentru gaz de două ori mai mult, din cauza formulei inechitabile de formare a preţului, fixată pentru zece ani înainte de fostul premier Iulia Timoşenko. Chiar dacă Gazprom nu acceptă să anuleze documentele în vigoare şi să semneze unele noi, deja peste doi ani Ucraina ar putea scăpa de dependenţa împovărătoare, prin intermediul unor noi surse de livrare, declară înalţii funcţionari de la Kiev.

Potrivit expertului Iuri Korolciuk, de perspectivă sunt considerate mai multe proiecte: livrarea de gaz lichefiat din Azerbaidjan, achiziţionarea de gaz de la compania germană RWE, precum şi planurile pentru dobândirea de gaz de şist pe teritoriul Ucrainei de companiile Eni, Chevron şi Shell. Korolciuk este de părere că va fi nevoie de cel puţin cinci ani pentru ca sursele de diversificare despre care vorbeşte puterea de la Kiev să devină realitate şi argument în negocierile cu Gazprom. 'Deocamdată, este vorba doar de o declaraţie politică', subliniază expertul.

În opinia lui Korolciuk, puterea ucraineană a întreprins un atac coordonat asupra guvernului german pentru a-i aminti de situaţia din 2009 şi a-l determina să-şi 'ispăşească vina'. 'Presiunile (din partea Europei) au fost unele colosale. Ucraina ar mai fi putut să reziste o perioadă fără să semneze contractele (cu Rusia), însă în ţările europene, decuplate pe timpul crizei de le livrările de gaz, ar fi început avarii tehnologice. Europenii s-au speriat foarte tare. Probabil, ei i-au promis Iuliei Timoşenko marea cu sarea doar ca aceasta să semneze cât mai repede contractele în domeniul gazului, care ar deschide robinetul conductei ruse spre Europa', a declarat Korolciuk.

Directorul Institutului de politică ucraineană, Konstantin Bondarenko, a declarat într-un comentariu acordat Nezavisimaia Gazeta că politicienii germani au recunoscut justeţea reproşului formulat de Kiev. 'Influenta europarlamentară şi cunoscuta promotoare a intereselor Gazprom în Europa, Rebecca Harms, a declarat recent că, luând decizia în 2009, Timoşenko şi-a pus de acord acţiunile şi cu Bruxellesul, şi cu liderii Germaniei. De aceea, preşedintele şi ministrul de externe ai Ucrainei au spus pur şi simplu lucrurilor pe nume', subliniază Bondarenko.

Totodată, expertul este de părere că declaraţiile lui Ianukovici şi Grişenko nu constituie o îndreptăţire pentru Iulia Timoşenko. 'Sunt două lucruri diferite. Fostul premier a fost condamnat nu pentru semnarea acordurilor cu Gazprom, ci pentru falsificarea documentelor, care a precedat momentul semnării. Acest lucru constituie o depăşire a împuternicirilor: Timoşenko nu avea dreptul să anuleze prin ordine personale deciziile guvernului', explică Bondarenko.

Konstantin Bondarenko nu exclude faptul că acuzaţiile la adresa conducerii germane au legătură cu poziţia extrem de dură a Berlinului faţă de Ucraina, din cauza arestării Iuliei Timoşenko. 'Angela Merkel a declarat odată că în Ucraina este dictatură. În joc intră orice mijloace, deoarece Germania a ocupat o poziţie foarte fermă şi, de altfel, coordonată cu Rusia, pentru a nu admite apropierea Ucrainei de UE'. Un al treilea aliat al Germaniei şi Rusiei este considerată a fi, în opinia lui Bondarenko, Franţa.

'Declaraţiile lui Ianukovici şi Grişenko amintesc de o tactică: cel mai bun mijloc de apărare este atacul. Este clar că parteneriatul ruso-german este mai trainic şi mai important pentru Moscova şi Berlin decât relaţiile cu Ucraina. Atacând unul dintre parteneri, Kievul riscă să-şi complice relaţiile cu ambii, oricât de mult l-ar îndreptăţi Ianukovici pe Putin', afirmă analistul Viktor Ciumak. Acesta consideră o eroare politică încercarea Kievului de a soluţiona problemele cu Gazprom cu ajutorul unui atac asupra echipei lui Merkel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor