Procesul lui Mladici a fost suspendat pe termen nelimitat, din cauza unei erori de procedură

Fostul comandant al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici
Fostul comandant al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici (Serge Ligtenberg/Getty Images)
Marius Dragoi
19.06.2012

Procesul generalului sârb bosniac Ratko Mladici a fost suspendat pe termen nelimitat, în urma unei erori judiciare, a anunţat Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie.

Procesul lui Mladici urma să fie reluat la 25 iunie, după ce a fost oprit în mai.

Suspendarea intervine în urma unei erori în dezvăluirea de documente către apărare, a anunţat instanţa de la Haga.

Mladici neagă cele 11 capete de acuzare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Procesul său a fost oprit pentru prima dată în mai, când s-a aflat că circa 7.000 de pagini de documente, care ar fi trebuit prezentate avocaţilor lui Mladici, nu au fost predate.

Suspendarea a intervenit în a doua zi a procesului, după ce procurorii au prezentat probe potrivit cărora Mladici a orchestrat masacrarea a peste 7.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani, la Srebreniţa, în 1995.

Masacrul de la Srebreniţa a fost cea mai mare atrocitate din Europa de la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial. Combatanţi sârbi au atacat enclava din estul Bosniei - care ar fi trebuit să fie apărată de căştile albastre olandele. Băieţii şi bărbaţii musulmani au fost separaţi de femei, împuşcaţi şi împinşi cu buldozerele în gropi comune.

Mladici este acuzat şi pentru asediul Sarajevo, care a durat 44 de luni şi în care şi-au pierdut viaţa peste 10.000 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor