Kiev: Summitul Ucraina-UE se concentrează pe întărirea legăturilor bilaterale

La summitul UE-Ucraina desfăşurat în Kiev, cele două părţi au lăudat consolidarea relaţiilor bilaterale după ce blocul a anunţat, acum câteva zile, aprobarea finală a Acordului de Asociere cu Ucraina şi după decizia Uniunii de a permite luna trecută ucrainenilor să călătorească fără vize pe teritoriul UE.
Petro Poroşenko (STR/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
14.07.2017

“În 11 iunie, ucrainenii au putut să simtă gustul deplin al libertăţii europene – călătorii fără vize în Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko la un eveniment media în Kiev.

“Peste 100.000 de cetăţeni ucraineni cu paşapoarte biometrice şi-au folosit deja dreptul de a călători fără vize”, a adăugat el.

Poroşenko şi-a exprimat gratitudinea pentru suportul oferit de UE în conflictul ţării sale cu Rusia, care a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi apoi a alimentat un conflict separatist în estul Ucrainei, în care au murit peste 10.000 de persoane.

Liderul ucrainean a mulţumit Bruxelles-ului pentru prelungirea sancţiunilor economice impuse Rusiei şi pentru mesajul său clar că aceste sancţiuni vor rămâne în vigoare până când Rusia va aplica în întregime prevederile acordului de pace semnat în 2015 la Minsk.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut ucrainenilor să rămână uniţi şi să evite conflictele interne.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut Kievului să facă mai mult în lupta împotriva corupţiei.

În 11 iulie, Uniunea Europeană a aprobat oficial un Acord de Asociere cu Ucraina, care va intra în vigoare la 1 septembrie.

Multe prevederi ale Acordului de Asociere au fost aplicate temporar începând cu 2014, dar adoptarea acordului va asigura o cooperare mai strânsă între UE şi Ucraina în domenii precum politică externă, justiţie, educaţie, ştiinţă şi tehnologie.

Partea economică a acordului, numită DCFTA, urmăreşte de asemenea să deschidă piaţa UE către produsele ucrainene şi să alinieze economia ucraineană cu standardele UE prin armonizarea legilor şi regulamentelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor