Khairat el-Shater: 'Este în joc stabilitatea Egiptului'

Situaţia actuală din Egipt este în acelaşi timp complexă şi confuză, afirmă Khairat el-Shater, fost număr doi al formaţiunii Fraţii Musulmani, într-un interviu publicat de ziarul Le Figaro în ediţia de joi. Khairat el-Shater a fost închis de patru ori de regimul lui Mubarak înainte de a fi eliberat în martie 2011. Este considerat eminenţa gri a confreriei.
Mii de egipteni protestează în Piaţa Tahrir din Cairo. (PATRICK BAZ / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
21.06.2012

Situaţia actuală din Egipt este în acelaşi timp complexă şi confuză, afirmă Khairat el-Shater, fost număr doi al formaţiunii Fraţii Musulmani, într-un interviu publicat de ziarul Le Figaro în ediţia de joi. Khairat el-Shater a fost închis de patru ori de regimul lui Mubarak înainte de a fi eliberat în martie 2011. Este considerat eminenţa gri a confreriei.


'Primul obiectiv al revoluţiei era să se permită construirea unui nou sistem politic bazat pe transferul paşnic de putere către reprezentaţi aleşi în mod democratic, într-o transparenţă totală şi prin respectarea normelor internaţionale. Potrivit foii de parcurs stabilită de Consiliul suprem al forţelor armate (CSFA), acest lucru trebuia să aibă loc până la sfârşitul lui iunie. Or, Adunarea poporului a fost dizolvată fără nicio bază legală şi s-a publicat şi o declaraţie constituţională care nici ea nu are o bază juridică', a afirmat Khairat el-Shater.


Referindu-se la posibila victorie a lui Mohammed Morsi, candidatul Fraţilor Musulmani, la recentele alegeri prezidenţiale, ale căror rezultate oficiale nu au fost încă anunţate, el-Shater spune: 'Potrivit estimărilor proprii, candidatul nostru are un avans de un milion de voturi, dar am remarcat marţi lansarea unei vaste campanii de zvonuri şi informaţii false care au ca scop să creeze o atmosferă de îndoială în rândul poporului. Nu exclud faptul că se pregăteşte o falsificare a rezultatelor în favoarea lui Ahmed Chafiq. Zvonurile lansate în legătură cu starea de sănătate a lui Hosni Mubarak contribuie probabil la acest demers. În aceste condiţii, nimeni nu poate şti ce va anunţa comisia electorală'.

Egiptenii au ieşit marţi seara în stradă ca să 'avertizeze împotriva oricărei intenţii de falsificare a rezultatelor, dar şi pentru a contesta dizolvarea Parlamentului', potrivit lui el-Shater. 'Situaţia este foarte tensionată şi va rămâne aşa atâta timp cât CSFA nu va reveni asupra deciziilor luate. Viitorul preşedinte trebuie să poată dispune de puteri reale. Este în joc stabilitatea ţării', spune acesta.

'Este o situaţie foarte periculoasă, care prezintă fără îndoială caracteristicile unei lovituri de stat. Nu-mi place să folosesc astfel de termeni care sunt de natură să creeze o atmosferă conflictuală. Preferăm să continuăm dialogul şi refuzăm să angajăm Egiptul pe calea violenţei sau a conflictului armat, cum s-a întâmplat în Yemen, în Libia sau în Siria. În schimb, vrem să folosim toate instrumentele care ne sunt la dispoziţie, în special presiunea populară paşnică, precum şi căile judiciare. Ne bazăm, de asemenea, şi pe sprijinul internaţional', adaugă Khairat el-Shater.

În caz contrar, Egiptul riscă să alunece într-o stare de confuzie, iar populaţia s-ar putea revolta din cauza sărăciei. Situaţia economică s-a degradat constant în cursul ultimelor luni, 40% din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie şi ţara numără 12 milioane de şomeri. O asemenea revoltă populară nu va fi controlabilă nici de armată, nici de vreo altă forţă politică de orice natură ar fi. Ea ar putea genera un val de instabilitate în întreg Orientul Mijlociu, avertizează el-Shater.


'Sunt conştient de faptul că edificarea unui sistem democratic modern necesită timp şi se poate confrunta cu obstacole. Oamenii care sunt acum în fruntea statului nu au nimic de-a face cu metodele de guvernare pe care Mubarak le-a folosit timp de treizeci de ani. Eu însumi am petrecut doisprezece ani în închisoare sub vechiul regim. Suntem deci pregătiţi pentru orice posibilitate, dar această perspectivă nu ne sperie şi nu ne va deturna de la eforturile paşnice de a construi un sistem democratic modern, oricare ar fi preţul de plătit', concluzionează el-Shater.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor