Kerry va propune o “viziune cuprinzătoare” pentru procesul de pace între Israel şi palestinieni
alte articole
Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat marţi reporterilor că John Kerry consideră că “este datoria sa ca în săptămânile şi zilele în care mai are funcţia de secretar de stat să prezinte o variantă pentru o soluţie cu două state”.
“Este întotdeauna important să se înregistreze progrese în procesul de pace. Nu am renunţat la acest lucru şi nu cred că israelienii şi palestinienii ar trebui să facă aceasta”, a declarat Toner.
Kerry va prezenta planul său în contextul în care guvernul israelian este furios, iar relaţiile dintre administraţia Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu sunt tensionate.
SUA s-a abţinut vineri de la votarea unei rezoluţii în Consiliul de Securitate al ONU care a criticat coloniile israeliene construite în teritoriile ocupate palestiniene, Cisiordania şi Ierusalimul de Est, descriindu-le ca încălcări flagrante ale legii internaţionale, cerând suspendarea lor imediată. Deşi SUA s-a opus de mult timp coloniilor, în general şi-a folosit dreptul de veto pentru a evita, pe cale diplomatică, o condamnare a aliatului. Dar, decizia sa de a se abţine la votul de vinerea trecută a făcut ca rezoluţia să fie adoptată cu o marjă de 14 la 0 în Consiliul de Securitate format din 15 membri. Este prima rezoluţie adoptată de ONU începând cu 1979 când organizaţia a condamnat politica israeliană privind coloniile.
David Keyes, purtător de cuvânt al premierului israelian, a declarat marţi că guvernul ţării sale a primit dovezi clare din surse arabe că Washingtonul a jucat un rol activ la schiţarea rezoluţiei şi că a făcut presiuni pentru adoptarea acesteia.
Toner a negat marţi faptul că administraţia Obama a făcut presiuni pentru adoptarea rezoluţiei şi a apărat decizia ţării sale de a se abţine la vot, susţinând că SUA a dorit să “trimită un mesaj clar despre temerile noastre privind activitatea de colonizare”. Toner a subliniat în repetate rânduri că rezoluţia a fost schiţată de Egipt şi palestinieni, în timp ce SUA a contribuit doar la limbajul acesteia după ce intenţia celor două ţări de a nu renunţa la vot a fost foarte clară. “Ideea că acest lucru a fost aranjat dinainte nu este corectă”, a adăugat el.
SUA urmează să participe la o conferinţă internaţională privind pacea în Orientul Mijlociu, care va avea loc în 15 ianuarie 2017 în Paris. Israelul se teme că această conferinţă ar putea duce la luarea de măsuri suplimentare împotriva sa. De asemenea, guvernul din Tel Aviv nu a ascuns faptul că se bazează pe preşedintele ales Donald Trump, care va fi investit oficial în 20 ianuarie 2017, pentru a limita pagubele.
Trump a indicat faptul că va adopta o poziţie mai relaxată asupra politicii israeliene privind colonizarea, promiţând că va muta ambasada SUA din Tel Aviv în Ierusalim. Mişcarea va merge în sens opus comunităţii internaţionale prin recunoaşterea efectivă a oraşului, ocupat în timpul Războiului Arabo-Israelian în 1967, ca şi capitală a Israelului.
Sfidând votul ONU de vineri, Israelul ar putea, de asemenea, accelera planurile sale de extindere a programului de colonizare şi ar putea construi mii de locuinţe noi în Ierusalimul de Est anexat, un sector majoritar palestinian al oraşului. Conform Ir Amim, un ONG care monitorizează construirea coloniilor, un comitet de planificare din Ierusalim urmează să discute miercuri despre emiterea de permise pentru 618 unităţi de locuit.