Kelemen Hunor: Sentinţa în cazul Colegiului "Miko" lezează dreptul la proprietate. Protest pe 1 septembrie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că decizia instanţei în dosarul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" nu lezează doar maghiarii, ci şi dreptul la proprietate.
Kelemen Hunor, declaraţii la suspendarea preşedintelui (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
26.08.2012

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că decizia instanţei în dosarul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" nu lezează doar maghiarii, ci şi dreptul la proprietate. Cei care nu sunt de acord cu decizia instanţei sunt aşteptaţi la un miting de protest pe 1 septembrie, la Sfântu Gheorghe, organizatorii mizând pe prezenţa a 20.000 de persoane.

Kelemen a spus, la Târgu Mureş, că are senzaţia că "roata istoriei a început să se învârtească în direcţia inversă”. "După ce comuniştii au naţionalizat tot ce era de naţionalizat, după 1997, încet-încet, o parte din clădirile naţionalizate au fost retrocedate foştilor proprietari. Acum, prin decizii discutabile, aceste clădiri pot fi naţionalizate din nou. De aceea am spus că roata istoriei se întoarce şi nu e bine să se întâmple acest lucru. (...) Eu cred că vor fi 20.000 de participanţi la protest. Peste 10.000 vor fi sigur", a spus Kelemen Hunor.

El a spus că protestul de pe 1 septembrie nu poate fi considerat o manifestare de campanie electorală.

"Eu nu am ce să fac dacă instanţa în iunie a luat o decizie. Nu eu am programat această decizie şi într-un astfel de caz nu poţi să aştepţi până când trec toate alegerile. În 2013 vor fi alte probleme, în 2014 avem alegeri din nou. Nu are nicio legătură cu anul electoral 2012, nu noi am programat acest lucru şi nu începem campania electorală. Acolo nu vom face politică. Acolo vom vorbi despre câteva principii şi despre câteva lucruri care, că e sau nu an electoral, trebuie să fie principii importante şi respectate. (...) Nu vrem să-i impresionăm pe judecători, am spus că nu vrem să se pară că noi, prin această demonstraţie, facem vreo presiune asupra cuiva. Noi vrem să tragem un semnal de alarmă că această decizie este o decizie nedreaptă", a spus Kelemen Hunor.

El a prezentat un scurt istoric al cazului referitor la retrocedare.

"În 2006, în cazul liceului Miko a mai fost un proces civil, în care instanţa a spus că proprietarul este Biserica Reformată. O decizie definitivă. Acum, după şase ani, instanţa spune invers: că nu este Biserica Reformată proprietarul clădirii respective. Nu este acceptabil ca într-o perioadă de şase ani, două instanţe, în acelaşi caz, să aibă două decizii total diferite. În plus, dacă se creează un precedent, atunci prin astfel de decizii, oricând şi în orice moment proprietăţile care au fost retrocedate foştilor proprietari, pe baza legilor existente, pot fi anulate şi pot fi renaţionalizate, ceea ce nu este de dorit", a spus Kelemen Hunor.

Pe 1 septembrie, bisericile istorice maghiare din Transilvania vor organiza un protest la Sfântu Gheorghe, faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó".

În cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe, secretarul de stat Marko Attila a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, a primit aceeaşi pedeapsă, în timp ce Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor