Kazahstanul neagă rapoartele din mass media rusă, conform cărora un laborator biologic militar ar fi căzut în mâinile protestatarilor

Moscova amplifică războiul informaţional despre Kazahstan
Demonstraţii de masă în Kazahstan, 5 ianuarie 2022
Demonstraţii de masă în Kazahstan, 5 ianuarie 2022 (ABDUAZIZ MADYAROV / AFP / Getty Images)

Oficialii kazahi au negat că un „laborator biologic militar”, finanţat de SUA, ar fi fost capturat de către protestatari în recentele tulburări, care s-au soldat cu cel puţin 160 de morţi de la izbucnirea violenţelor, în urmă cu doar o săptămână.

Nu este clar dacă decesele, raportate de Ministerul Sănătăţii către canalul de ştiri de stat Khabar-24, sunt în primul rând civili sau forţe de ordine, potrivit Daily Mail, totuşi oficialii au declarat duminică faptul că cel puţin 16 membri ai poliţiei sau ai gărzii naţionale au fost ucişi.

Imagini cu agenţi ai serviciilor secrete kazahe ucişi în timpul tulburărilor au fost, de asemenea, publicate pe platformele sociale, multe devenind virale.

Potrivit presei ruse, laboratorul biologic de lângă Almaty - construit în 2017 şi folosit pentru a studia focarele de infecţii deosebit de periculoase - a fost „compromis”, lucru care ar fi dus la o potenţială scurgere de agenţi patogeni periculoşi. Oficialii kazahi au negat afirmaţia.

Laboratorul secret finanţat de Departamentul Apărării al SUA - având legături cu oamenii de ştiinţă ruşi şi chinezi - ar fi fost, de asemenea, compromis în urma violenţelor, potrivit unor postări de pe reţelele de socializare.

„Nu este adevărat. Instalaţia este păzită”, a declarat Ministerul kazah al Sănătăţii, care este responsabil pentru Laboratorul Central de Referinţă, din Almaty.

Agenţia oficială de presă rusă TASS a retransmis presupuse rapoarte publicate pe reţelele sociale conform cărora unitatea a fost preluată de „persoane neidentificate” şi „specialişti în costume de protecţie chimică au fost remarcaţi în apropierea laboratorului, astfel încât există suspiciuni potrivit cărora s-ar fi putut produce o scurgere de agenţi patogeni periculoşi”.

Existenţa laboratorului a stârnit numeroase controverse, iar în 2020 Kazahstanul a negat în mod oficial că ar fi fost folosit pentru fabricarea de arme biologice. La acea vreme, guvernul kazah declara: „Nu se dezvoltă arme biologice în Kazahstan şi nicio cercetare nu este efectuată împotriva altor state”, potrivit Daily Mail.

Desigur, din moment ce sursa afirmaţiei este mass-media de stat rusă, ştirea trebuie luată cu foarte mare precauţie.

După cum notează Mail, „Clădirile aeroportului, primăriei şi serviciilor secrete au căzut pentru scurt timp în mâinile protestatarilor în timpul unui val de revolte la care au participat celule armate obscure”.

În 2018, au existat rapoarte că o nouă tulpină de meningită s-ar fi scurs din laborator - dar ştirea a fost în mod similar negată. Potrivit oficialilor, niciun american nu a fost implicat în proiectele derulate în laborator, care au inclus studii recente asupra virusului Wuhan.

Cea mai recentă controversă asupra laboratorului vine pe fondul unei „suspiciuni” asupra modului în care au fost organizate protestele recente, care au fost oprite când militarii ruşi au fost trimişi în ţară. Potrivit rapoartelor, grupurile armate „bine coordonate” operau alături de protestatari.

Aproape 6.000 de persoane au fost reţinute în urma revoltelor, printre care „un număr considerabil de cetăţeni străini”, relatează Mail. Nu este clar de unde provin aceşti presupuşi provocatori străini.

Rusia şi aliaţii săi au continuat să trimită trupe şi echipamente în Kazahstan.

Autorităţile kazahe au declarat, duminică, faptul că 16 membri ai poliţiei sau ai gărzii naţionale au fost ucişi în protestele care au început pe 2 ianuarie.

Un total de 103 decese s-au înregistrat în Almaty, cel mai mare oraş al ţării, unde demonstranţii au ocupat clădiri guvernamentale şi le-au incendiat, potrivit ministerului.

Ministerul a raportat anterior că peste 2.200 de persoane au încercat să se trateze de rănile provocate în cadrul protestelor, iar Ministerul de Interne a declarat că aproximativ 1.300 de ofiţeri de securitate au fost răniţi, potrivit Daily Mail.

După cum am remarcat duminică, printre cele mai îndrăzneţe şi încurajatoare mişcări politice ale preşedintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev din ultimele zile, care au acaparat titlurile internaţionale, a fost faptul că a ordonat arestarea fostului şef al serviciilor secrete din Kazahstan, Karim Massimov, sub suspiciune de înaltă trădare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe