Kaspersky Lab: Fluxul de spam a scăzut în T3, a avut însă un conţinut mai periculos

Evgheni Kaspersky, directorul companiei ruse Kaspersky Lab, ce a pus la punct programul antivirus care îi poartă numele. (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.11.2012

Potrivit Kaspersky Lab, volumul de trafic de spam a scăzut în trimestrul al treilea cu 2,8 puncte procentuale (pp), la 71,5%, faţă de trimestrul precedent, însă cantitatea de e-mail-uri dăunătoare a crescut de la 3% la 3,9%, .

"Scăderea fluxului de spam în trimestrul al treilea poate fi justificată, într-o oarecare măsură, prin tradiţionala scădere a activităţilor de business în perioada verii. O altă cauză pentru această tendinţă este şi trecerea treptată a mesajelor publicitare de la e-mail la alte medii, precum bannerele online, reţelele sociale, serviciile de cupoane şi publicitatea contextuală. Astfel, în ciuda unei uşoare creşteri a activităţii în septembrie, tendinţa generală de scădere a frecvenţei spam-ului a rămas", spun specialiştii Kaspersky Lab.

Tendinţa publicitarilor de a se distanţa - cu mesajele lor legitime de promovare a produselor şi serviciilor - de mesajele de spam, a declanşat, inevitabil, o creştere a spam-ului infracţional. Acesta din urmă conţine documente ataşate dăunătoare, reclame pentru bunuri interzise sau activităţi frauduloase.

În trimestrul al treilea , infractorii cibernetici şi-au demonstrat din nou ingeniozitatea, deghizându-şi mesajele de tip spam în notificări oficiale. Printre e-mail-urile false pe care experţii Kaspersky Lab le-au descoperit s-au numărat mesaje care păreau a fi trimise de către furnizori de hosting, instituţii bancare, reţele sociale, magazine online şi alte servicii.

Furnizorii de spam au profitat şi de popularitatea serviciilor de reduceri, pentru a distribui link-uri şi documente ataşate dăunătoare. Serviciul de reduceri Groupon a fost afectat de această practică: e-mail-uri care copiau notificările oficiale şi noile oferte ale companiei fiind trimise către destinatari neştiutori, care erau redirecţionaţi către o adresă dăunătoare cu exploit-uri.

În trimestrul al treilea au apărut mai multe schimbări în împărţirea geografică a surselor de spam. Printre ţările care au ieşit în evidenţă pentru trimiterea celei mai mari cantităţi de spam s-a numărat Statele Unite, cu peste 27% din totalul de mesaje spam trimise. Acest procent a dus la poziţionarea Statelor Unite pe locul al doilea în top, după Asia – liderul tradiţional – care a fost responsabilă pentru aproape jumătate dintre toate mesajele spam trimise în lume (49,50%). Europa Occidentală (6,86%) a depăşit Europa de Est (3,64%) şi a ocupat locul al patrulea în clasament, imediat după America Latină (7,34%), care a ocupat locul al treilea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor