Justiţia mai rezistă cel puţin până la toamnă. Discutarea modificărilor care vizează codurile penale, amânată

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să amâne cu o lună discutarea controversatelor proiecte de lege care vizează modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Cum pe 30 iunie parlamentarii intră în vacanţă, proiectele de lege vor fi amânate practic până în toamnă.
Justiţia (Shutterstock)
Andrei Pricopie
16.06.2015

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, să amâne cu o lună discutarea controversatelor proiecte de lege care vizează modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Cum pe 30 iunie parlamentarii intră în vacanţă, proiectele de lege vor fi amânate practic până în toamnă.

Potrivit evz.ro, cel care a propus amânarea discutării proiectelor de lege a fost chiar un pesedist - vicepreşedintele comisiei, Ciprian Nica. Comisia Juridică a aprobat propunerea deputatului PSD cu 10 voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi două abţineri.

De cealaltă parte, liberalul Gabriel Andronache le-a cerut colegilor săi să respingă aceste proiecte, care deja au primit aviz negativ din partea CSM, şi nu să le amâne, însă propunerea să nu a întrunit voturile necesare.

Printre numeroasele proiecte de lege se numără şi iniţiative precum înlocuirea arestului preventiv cu "arestul sever", eliminarea cătuşelor în cazul arestării preventive, pedepse cu închisoarea pentru cei ce dezvăluie informaţii din dosare în curs de cercetare, accelerarea analizării cererilor de eliberare condiţionată, dezincriminarea conflictului de interese etc.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis, opoziţia, societatea civilă, DNA, unele dintre ambasadele străine, ba chiar şi Gabriel Oprea, şeful UNPR, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la adoptarea acestor controversate modificări legislative.

"La fiecare două săptămâni apare câte un proiect nou de lege, apare câte un amendament care, dacă ar fi adoptat, ne-ar încurca în activitate. Cred că semnalul nu este foarte bun. Şi nu mi se pare firesc să opreşti un astfel de amendament doar când există presiune publică. Ar trebui să existe o cenzură în interiorul partidelor care fac astfel de amendamente.

Adică nu este corect să scoţi infracţiunile de corupţie din categoria infracţiunilor pentru care nu poţi să propui arestarea preventivă. Ce semnal dai ca politician? Poţi să furi cât vrei, poţi să dai mită cât vrei că nu vei ajunge la puşcărie. (...) Ar fi foarte important să existe o cenzură internă la nivelul fiecărui partid politic. Constat că dacă anchetele DNA n-ar fi ajuns în anumite zone, n-ar fi existat preocupare să modifice Codul penal", a afirmat Laura Codruţa Kovesi, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Adevărul.

"Dacă trec modificările la Codul Penal şi de Procedură Penală promovate de PSD (şi sunt şanse să treacă pentru că dl Ponta lipseşte din ţară) s-a terminat nu doar cu anticorupţia, ci şi în general cu lupta împotriva criminalităţii", a declarat recent experta anticorupţie Laura Ştefan, care a prezentat o serie de probleme ridicate de iniţiativele respective.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor