Cristi Danileţ: "Alcoolismul şi carnagiul de pe şoselele din România: sancţionare insuficientă"

Subiectul consumului de băuturi alcoolice la volan a devenit, în aceste zile, mai "fierbinte" şi mai dezbătut ca oricând, după ce doi poliţişti au fost loviţi cu maşina de şoferi băuţi, unul dintre cei doi oameni ai legii, subinspectorul Gheorghe Ionescu, fiind condus astăzi pe ultimul drum.
Judecătorul Cristi Danileţ (Epoch Times)
Loredana Diacu
23.08.2015

Subiectul consumului de băuturi alcoolice la volan a devenit, în aceste zile, mai "fierbinte" şi mai dezbătut ca oricând, după ce doi poliţişti au fost loviţi cu maşina de şoferi băuţi, unul dintre cei doi oameni ai legii, subinspectorul Gheorghe Ionescu, fiind condus astăzi pe ultimul drum.

În acest context, judecătorul CSM, Cristi Danileţ, reaminteşte că, potrivit unor statistici publicate de Comisia Europeană în martie 2015, în ultimii şapte ani România a ocupat locul trei (în 2008 şi 2011), locul doi (în 2009, 2010, 2014) şi locul întâi (în 2012 şi 2013) în clasamentul numărului de decese cauzate de accidentele rutiere.

Danileţ mai arată că statisticile CE sunt confirmate şi de cele interne, infracţiunile la siguranţa circulaţiei pe drumurile publice fiind categoria de cauze cea mai numeroasă aflată pe rolul instanţelor din România.

"Consiliul Superior al Magistraturii în care deţin calitatea de membru este instituţia care adună toate datele statistice despre cauzele aflate pe rolul instanţelor. Analizând datele la care am avut acces (ataşate la sfârşitul postării), am ajuns la următoarele concluzii:

  1. Infracţiunile la siguranţa circulaţiei pe drumurile publice reprezintă categoria de cauze cea mai numeroasă aflată pe rolul instanţelor din România. Este vorba de: conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, a unui autovehicul neînmatriculat, a unui autovehicul fără permis de conducere, părăsirea locului accidentului şi sustragerea de la recoltarea probelor biologice.
  2. Dintre acestea, 70% sunt cauzele ce privesc conducerea pe drumurile publice cu alcoolemie. În România sunt 6 milioane de şoferi, ceea ce înseamnă că la fiecare o mie de şoferi 2.5 sunt prinşi conducând băuţi peste limita minimă penală.
  3. În ultimii ani s-a înregistrat o creştere a dosarelor de acest gen aflate pe rolul instanţelor", scrie Danileţ, arătând că numărul celor trimişi în judecată pentru conducere sub influenţa alcoolului a crescut de la 8.683 la 11.141 în 2013.

Judecătorul mai adaugă că, deşi ar fi fost de aşteptat ca odată cu creşterea fenomenului infracţional în acest domeniu să crească şi cuantumul pedepselor aplicate de judecători iar pedepsele cu suspendare să fie din ce în ce mai rare şi, pe de altă parte, codul penal să fie modificat astfel încât să înăsprească pedepsele pentru aceste infracţiuni, lucrurile nu au stat aşa.

Ca soluţii pentru stoparea creşterii numărului de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, Danileţ propune înăsprirea sancţiunilor legale: eliminarea posibilităţii de a fi aplicată amenda penală ci doar închisoarea, ridicarea minimului special al pedepselor, eliminarea posibilităţii de a se renunţa la urmărirea penală, eliminarea dreptului la liberare condiţionată, includerea printre infracţiuni a faptei de a conduce cu 50 km/h peste limita maximă admisă etc.

Fenomenul poate fi combătut totuşi şi pe actuala legislaţie, dacă organele judiciare ar fi mai ferme în aplicarea legii, consideră Danileţ. Astfel, procurorii ar trebui să aplice instituţia renunţării la urmărirea penală doar în mod excepţional iar judecătorii ar trebui să aplice sancţiuni ferme, amenda să fie aplicată doar în mod excepţional, iar suspendarea executării cu maximă precauţie şi numai motivat.

"Nu ştiu de ce nimeni nu şi-a pus problema confiscării autoturismului: legea permite în prezent ca bunul făptuitorului care a fost folosit la comiterea infracţiunii să fie confiscat. E adevărat, raportat la Decizia CCR nr. 661/2007, ar putea fi destul de greu, dar nu cred că imposibil, de motivat o asemenea măsură. De altfel, îmi amintesc că acum doi ani premierul anunţa public că ar dori modificări legislative care să permită confiscarea autoturismului pentru comiterea unor contravenţii la regimul circulaţiei rutiere. Demersul nu a mai fost făcut, dar dacă pentru contravenţii ne gândeam la confiscare, cu atât mai mult raţiunile se menţin în caz de comitere a infracţiunilor în această materie", adaugă judecătorul.

Articolul judecătorului Danileţ, însoţit de cifre, tabeluri etc. poate fi citit aici

Reamintim că, în data de 2 august, poliţistul Gheorghe Ionescu a ajuns în comă, la spitalul Floreasca, după ce a fost literalmente luat pe capota unei maşini de un şofer care a refuzat să oprească pentru un control în trafic. După trei săptămâni de suferinţă, poliţistul a decedat, la vârsta de doar 44 de ani. Cercetările au relevat că şoferul, un afacerist turc, se urcase la volan băut.

De asemenea, nu mai demult de ieri, când corpul neînsufleţit al poliţistului era transportat la capela cimitirului, un alt poliţist a fost lovit cu maşina de un şofer pe plajă la Mamaia, omul legii scăpând ca prin minune, cu răni doar la o mână şi la şold.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor