Justiţia a decis: Ipu nu moare
alte articole
Filmul "Condamnat la viaţă" va putea rula în cinematografe în varianta „americană” a sa, cu happy-end, după ce Tribunalul Bucureşti a respins ca inadmisibilă cererea de ordonanţă preşedinţială, înaintată de Bogdan Dreyer, prin care regizorul filmului cerea instanţei interzicerea distribuţiei peliculei în cinematografe. Ca urmare a acestei decizii, filmul "Condamnat la viaţă", regizat de Bogdan Dreyer, scris de Anuşavan Salamanian şi produs de Family Film, va continua să fie distribuit în cinematografe, potrivit unui comunicat remis de Family Film.
Controversele apărute în jurul lungmetrajului "Condamnat la viaţă" în luna februarie, odată cu anunţul lansării filmului în România, au culminat la premiera oficială a peliculei, din 14 martie, de la care au lipsit atât regizorul Bogdan Dreyer, cât şi interpreţii rolurilor principale - Gerard Depardieu şi Harvey Keitel. La eveniment au participat însă alţi actori din distribuţia peliculei - Uwe Fellensiek, din Germania, şi Hubert Damen, din Belgia -, dar şi actori români care joacă în acest film, între care Daniela Nane, Bogdan Iancu, Nicodim Ungureanu şi Andras Demeter.
"Condamnat la viaţă" este o adaptare după nuvela "Moartea lui Ipu", de Titus Popovici, un film românesc care aduce laolaltă nume mari din cinematografia naţională şi internaţională, precum Gerard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante, Bogdan Iancu, Alexandru Bindea, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu şi Nicodim Ungureanu.
Filmul "Condamnat la viaţă" a fost subiectul unui scandal de amploare înainte de premieră. Astfel, regizorul filmului, Bogdan Dreyer, i-a atacat pe producătorii lungmetrajului, acuzându-i că au modificat scenariul fără acordul său, cea mai importantă schimbare fiind aceea că, la final, personajul principal nu moare, aşa cum se întâmpla în scenariul original, ci pleacă la pescuit, în ideea unui happy-end. În acest sens, la sfârşitul lunii februarie, avocaţii regizorului Bogdan Dreyer au remis presei o scrisoare deschisă, semnată de Gerard Depardieu, în care acesta îl susţinea pe regizor. În acest document, Gerard Depardieu declara că nu acceptă ca acest lungmetraj să apară pe marile ecrane în altă formă decât cea originală, explicând că producătorii români au schimbat montajul final.
"Nu accept compromisuri, nu-mi place să fiu dus de nas!", începe documentul semnat de celebrul actor. "Acum mai bine de un an, am acceptat să joc în filmul românesc «Condamnat la viaţă», în regia lui Bogdan Dreyer. Povestea scrisă de autorul Titus Popovici şi transpusă în scenariu de A. Salamanian şi Bogdan Dreyer m-a fascinat imediat, cât şi personajul principal Ipu, pe care m-am bucurat să-l interpretez. M-am simţit bine în România, este o ţară primitoare, am lucrat cu plăcere alături de actorii români, bine pregătiţi de altfel, şi mi-a plăcut foarte mult rezultatul montat şi editat de regizor. Ulterior, însă, am aflat că filmul a fost remontat şi reeditat de producători, la cerinţa unui distribuitor american (nu dau numele), care a cerut schimbarea finalului original, cu unul happy-end stil Hollywood, cât şi scurtarea filmului, făcând din el un film de acţiune gen «pachet DVD» sau «pay TV», în ciuda faptului că povestea şi scenariul original au multă poezie, iar finalul este unul inevitabil, care pune în valoare tot mesajul filmului", se arăta în scrisoarea deschisă semnată de actor. Ulterior, au fost remise presei alte două documente, semnate de Harvey Keitel, respectiv Laura Morante, în care aceştia îşi exprimau dezacordul cu privire la modificarea finalului filmului "Condamnat la viaţă" operată de producători.
De cealaltă parte, producătorul general al filmului, Giuliano Doman, a declarat, într-un document remis la momentul respectiv, că "montajul pe care producătorii au decis să-l prezinte publicului începând cu 15 martie este scenariul care întruneşte condiţiile contractuale între producători şi Dacin Sara, în calitate de reprezentant al urmaşilor lui Titus Popovici; totodată acesta este singurul scenariu pe baza căruia au fost obţinute finanţările de la CNC, Eurimages, Arte ZDF, Fondul de Film Flamand, Mollywood Film şi ceilalţi coproducători şi cofinanţatori".
Filmările au avut loc la Sighişoara şi satul Saschiz din Mureş, dar şi în Bucureşti şi Mogoşoaia. Bugetul estimat la peliculei "Condamnat la viaţă" este de 3 milioane de euro, pelicula fiind filmată în perioada 12 septembrie - 25 octombrie 2011, conform site-ului imdb.com.