Jurnaliştii de la Chişinău salută înfrângerea Rusiei la EURO 2012 (revista presei)
alte articole
Jurnaliştii de la Chişinău salută victoria Greciei în meciul de sâmbătă cu Rusia, în cadrul Campionatului European de Fotbal, pe care o califică drept o victorie a UE împotriva imperialismului rusesc. Presa de la Chişinău scrie luni şi despre Congresul Partidului Democrat, condus de preşedintele parlamentului, Marian Lupu, exprimând însă dubii în privinţa potenţialului de reformare a formaţiunii.
'Euro 2012: Pa, Rusia!' titrează şi Timpul de luni, care consideră că pentru mulţi spectatori acesta a fost nu doar un succes fotbalistic. 'Soarta a făcut cu ironie ca în confruntarea dintre cel mai mare eşec al UE şi motorul soiuzului eurasiatic să ne arate că nivelul de succes al proiectelor ruseşti începe mult sub limita ratărilor europenilor', potrivit ziarului.
'Grecii ne-au răzbunat şi pe noi, spectatorii români de pe ambele maluri ale Prutului', scrie pe blogul său cunoscutul editorialist de la Jurnal de Chişinău, Petru Bogatu. 'Le-am ţinut pumnii grecilor, opunându-se istoriceşte vorbind, dezmembrării Moldovei şi tentativelor de cotropire ţaristă a principatelor româneşti în 1812, anexării Basarabiei în 1940, deportărilor, foametei organizate, colectivizării şi sovietizării forţate din perioada postbelică, ocupării estului Republicii Moldova în ultimii douăzeci de ani', potrivit editorialistului.
'Blocaj la porţile maritime ale ţării', titrează Adevărul. Dezvoltarea Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti este împiedicată de lipsa infrastructurii şi a terenurilor pentru extindere. Inaugurat cu mare pompă acum cinci ani de fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin, Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti n-a ajuns încă ceea ce şi-au propus investitorul şi autorităţile, potenţialul său fiind exploatat insuficient, constată jurnaliştii de la Adevărul.
'Reforme de faţadă la democraţi', scrie acelaşi cotidian. Referindu-se la congresul de sâmbătă al democraţilor, Adevărul observă că liderii PDM se laudă cu cea mai bogată formaţiune care trebuie să devină numărul unu în Moldova. Pe de altă parte, analiştii spun că au asistat la un spectacol bine regizat, fără a înţelege în ce constau schimbările.
'Va reuşi PDM să se modernizeze?' se întreabă şi Constantin Tănase în Timpul. El opinează că liderii formaţiunii trebuie să renunţe la prejudecăţile lor ideologice şi identitare, moştenite de la sistemul sovietic, şi să transforme PD într-un partid serios de stânga. Dacă le reuşeşte cu adevărat să modernizeze partidul sub acest aspect, atunci pe comunişti îi aşteaptă zile grele, iar PD are toate şansele să devină principala forţă de centru-stânga din Republica Moldova. Dacă şi liderii actuali ai PD - care au decretat modernizarea - vor rămâne credincioşi vechiului 'principiu' al 'centrismului' şi vor considera valorile naţionale ca fiind 'radicale şi extremiste', PD va rămâne un partid de 'opt procente', cheltuind sume uriaşe doar pentru a trece pragul electoral, scrie Constantin Tănase.