Aung San Suu Kyi, cetăţean de onoare al Romei, se întâlneşte cu Papa

Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru Pace în vizită la Roma, Octombrie 28, 2013 (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
28.10.2013

Premierul italian Enrico Letta o invită pe laureata Premiului Nobel pentru Pace şi lider al opoziţiei din Birmania, Aung San Suu Kyi, la Expo 2015. Premierul s-a întâlnit cu San Suu Kyi la Palatul Chigi şi a asigurat-o de efortul maxim depus în sprijinirea procesului de tranziţie democratică din Birmania, informează luni presa italiană.

După întrevederea cu şeful Cabinetului italian, Enrico Letta, laureata Premiului Nobel a fost primită de Papa Francisc. Vaticanul nu a oferit încă mai multe detalii cu privire la această întâlnire.

În timpul discuţiilor de la Palazzo Chigi, Premierul Enrico Letta a asigurat-o pe Aung San Suu Kyi că va sprijini procesul de tranziţie democratică din Birmania, în special pentru a ajuta la schimbarea Constituţiei şi pentru a facilita tranziţia la democraţie în vederea alegerilor din 2015.

Letta a mulţumit liderului opoziţiei din Birmania pentru exemplul dat în lupta pentru democraţie şi libertate şi a invitat-o la Expo 2015, văzând că este angajată personal pe tema expoziţiei, adică Securitatea Alimentară, au raportat sursele de la Palazzo Chigi. Aung San Suu Kyi a acceptat invitaţia.

"Agenda romană" a doamnei Aung San Suu Kyi

Vizita doamnei Aung San Suu Kyi în capitala italiei este o parte a călătoriei pe care liderul opoziţiei birmane, care în 2015 va candida în alegerile prezidenţiale, o face în Europa. Agenda liderului va fi „stufoasă, cu întâlniri importante”: după ce va fi primită în audienţă la Vatican de Papa Francisc, se va întâlni cu premierul italian Enrico Letta, la sediul guvernului, Palatul Chigi, apoi va avea o întrevedere cu şeful statului, Giorgio Napolitano, la Palatul Quirinale.

Liderul opoziţiei din Birmania se va mai întâlni la Roma cu ministrul italian de externe, Emma Bonino, cu preşedintele Senatului, Piero Grasso şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini.

Ceremonia de la Campidoglio

După 19 ani de la Premiul Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi a primit duminică cetăţenia de onoare a capitalei Italiei, care i-a fost înmânată de primarul Ignazio Marino, din Partidul Democrat, PD, de centru-stânga. În 1994, Primăria din Roma, condusă atunci de Francesco Rutelli îi acorda lui Aung San Suu Kyi cetăţenia onorifică a oraşului, pentru "angajamentul său în materie de drepturi civile"; dar premiul nu i-a putut fi înmânat personal, din cauza faptului că Aung San Suu Kyi era arestată la domiciliu. "După 19 ani de aşteptare, Roma trăieşte în sfârşit o zi extraordinară", a declarat Marino.

În cursul primei zile a vizitei sale la Roma, Aung San Suu Kyi a primit duminică, la Campidoglio, Primăria Romei, cetăţenia de onoare a capitalei Italiei, care i-a fost înmânată de primarul Ignazio Marino. La ceremonia de la Campidoglio au mai participat ministrul de externe Emma Bonino şi foştii primari ai Romei, Walter Veltroni şi Francesco Rutelli precum şi Roberto Baggio.

Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru Pace, a declarat că "nu a făcut nimic deosebit pentru a merita acest premiu", dar că este fericită "pentru faptul că locuitorii Romei i-au acordat această onoare".

În 1994, premiul de cetăţenie onorifică a Romei a fost ridicat în locul său de fostul jucător de fotbal Roberto Baggio.

Doamna Aung San Suu Kyi a declarat: "Pentru a merge înainte este încă nevoie de schimbări profunde şi schimbarea cea mai importantă şi urgentă este Constituţia ţării noastre. Sper că Roma ne va sprijini să o schimbăm".

Doamna Aung San Suu Kyi a explicat apoi de ce l-a ales pe fotbalistul Roberto Baggio, cunoscut nu numai ca fotbalist dar şi ca budist, să ridice în locul ei Premiul Roma pentru Pace în 2007: „Eu am un mare respect pentru tineri şi apoi Baggio poartă un cercel şi mie îmi plac foarte mult cerceii”, a glumit ea. Discursul său s-a încheiat cu o trimitere la un proiect de „reabilitare a spitalului din Rangoon, cea mai mare structură de sănătate din ţară. Contribuţia dumneavoastră poate fi minunată. Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor