Jurnalista rusă care a protestat în direct, eliberată din arest şi amendată cu 30.000 de ruble

Ovsyannikova (in fundal) protestând în direct la televiziunea rusă, afişând un banner pe care scrie printre altele "NU RĂZBOIULUI". (Captură ecran)
D.B.
15.03.2022

UPDATE. Jurnalista Marina Ovsiannikova a fost eliberată şi urmează să plătească o amendă în sumă de 30.000 de ruble, echivalentul a 250 de euro, a relatat jurnalista AFP care a participat la şedinţa de judecată.

Jurnalista riscă însă să fie urmărită penal şi să primească o pedeapsă grea.

"Vreau să mulţumesc tuturor prietenilor şi colegilor pentru susţinere. Au fost zile foarte, foarte grele în viaţa mea, pentru că am petrecut practic prin două nopţi fără somn, interogatoriul a durat mai mult de 14 ore. Nu mi s-a permis să iau legătura cu nimeni din cei apropiaţi, nu am primit niciun fel de ajutor juridic. Mă aflam într-o situaţie foarte complicată. Toate comentariile le voi face mâine, astăzi am nevoie de odihnă", a declarat la ieşirea din sala de judecată Marina Ovsiannikova.

* * *

UPDATE. Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, Marina Ovseanikova a anunţat marti, pe Twitter, că s-ar afla în arest la domiciliu.

„După o noapte grea, am fost eliberată şi plasată în arest la domiciliu. Nu ştiu ce se va întâmpla cu mine în viitorul apropiat. Avocatul mi-a spus că risc o pedeapsă de la cinci la zece ani de închisoare, potrivit Codului Penal. Nu regret gestul. Aş avea nevoie, totuşi, de sprijinul vostru”, ar fi apucat să transmită Ovseanikova, după care pagina sa de Twitter ar fi fost ştearsă.

Pe canalul Telegram al NEXTA a apărut şi o fotografie care ar arăta-o pe jurnalista rusă alături de avocatul său într-o sală de instanţă de judecată.

Jurnalista rusă Marina Ovsyannikova, împreună cu avocatul său, în instanţă (NEXTA)
Jurnalista rusă Marina Ovsyannikova, împreună cu avocatul său, în instanţă (NEXTA)

* * *

Avocatul jurnalistei de la o televiziune din Rusia, care a afişat, luni, o pancartă împotriva războiului în timpul unei emisiuni în direct, a declarat, pentru CNN, că încă nu ştie unde se află clienta sa.

Încă de la protestul acesteia, Dmitri Zakhvatov ar fi încercat să o localizeze pe Marina Ovseanikova, editor la Pervîi Kanal, dar se pare că fără succes. El a confirmat pentru sursa citată că Ovseanikova este cea care a fost văzută în emisiune ţinând o pancartă cu mesaj anti-război.

"Opriţi războiul! Nu credeţi propaganda! Ei vă spun minciuni aici!", scria pe pancartă, concluzionând în engleză: "Ruşii împotriva războiului".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat protestul, etichetându-l drept "huliganism".

"În ceea ce o priveşte pe această doamnă, este vorba de huliganism. Canalul şi cei care sunt responsabili se ocupă de ea. Nu este o problemă pe agenda [Kremlinului]", a declarat Peskov, marţi, reporterilor în cadrul unei teleconferinţe, adăugând că autorităţile se ocupă deja de cazul ei.

Demn de reţinut e faptul că, în Rusia, potrivit ultimilor legi adoptate, huliganismul este o infracţiune penală.

Întrebat despre posibile acuzaţii penale împotriva Marinei Ovseanikova, Peskov a evitat întrebarea, făcând referire la "responsabilitatea" pe care o poartă canalele de televiziune de stat.

"Există anumite departamente care se ocupă de acest lucru. Transmisiunea în direct a oricărui canal de televiziune şi mai ales cei care lucrează acolo au o responsabilitate specială", a susţinut acesta.

Comitetul de Investigaţii - o agenţie de top a forţelor de ordine din Rusia - a lansat un control de preinvestigare împotriva Marinei Ovseanikova pentru "diseminarea publică de informaţii false în mod deliberat despre utilizarea Forţelor Armate Ruse", a raportat marţi agenţia de ştiri de stat rusă TASS, citând o sursă anonimă.

Cine este jurnalista Marina Ovseanikova

Jurnalistul Vatalie Cojocari a vorbit, marţi, într-o postare pe Facebook, despre jurnalista care a devenit erou pentru mulţi, după ce a avut curajul să apară în direct la televizor cu o pancartă prin care denunţa propaganda rusă de la televiziunea pentru care muncea.

Iată ce relatează Vitalie Cojocari:

Potrivit informaţiilor culese din presa rusă, Marina Ovsyannikova este angajată ca redactor la ştiri, la postul televiziunii ruse de stat - cel mai mare şi mai important din Rusia, numit Pervîi Kanal, altfel zis, Canalul 1.

Marina Ovsyannikova a absolvit Academia Prezidenţială din Moscova, dar şi Universitatea de Stat din Kuban, Krasnodar, oraş de la malul Mării Negre. Acolo a făcut facultatea de jurnalism. În 2002 a ajuns la Moscova, unde s-a angajat la Postul de stat de Televiziune.

Soţul ei, Igor Ovseannikov, este regizor la postul Russia Today. Acesta a refuzat să le răspundă la telefon jurnaliştilor ruşi care l-au sunat. Margarita Simonian, şefa RT, a declarat că soţii Ovseannikov sunt despărţiţi.

Înainte de a fi reţinută, Marina Ovseanikova a publicat un video pe instagram unde a spus:

„К сожалению, в последние годы я работала на Первом канале и занималась кремлевской пропагандой, и мне сейчас очень стыдно за это” / „Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Pervîi Kanal şi am făcut propaganda Kremlinului, iar acum îmi este foarte ruşine de asta”.

Imediat după ce a apărut cu pancarta în direct la televiziunea de stat, postată chiar în spatele prezentatoarei, prin care cerea oprirea războiului din Ucraina, Marina Ovseanikova a fost reţinută.

Programul de ştiri pe care l-a întrerupt cu protestul său este unul cu cea mai mare influenţă din Rusia, se numeşte Vremea şi continuă să fie difuzat din perioada sovietică.

Deocamdată, despre soarta Marinei Ovseanikova nu se ştie nimic. Doar că se află în custodia autorităţilor ruse. Oficial nu există o învinuire, dar presa rusă a scris că riscă de la 5 la 10 ani de puşcărie.

Potrivit noilor legi adoptate de Kremlin, în Rusia este interzis să spui că în Ucraina are loc un război. Kremlinul cere ca invazia să fie numită „operaţiune specială”. Cei care nu se supun sunt acuzaţi de: „diseminarea publică a informaţiilor în mod deliberat false despre armata Rusă.”

Ultima postare de pe Instagramul jurnalistei este din partea avocatului său. Acum 16 ore acesta scria că în acel moment se afla în secţia de poliţie Ostankino, sediul Pervîi Kanal. Că nimeni nu are acces la ea, iar în zonă au venit mai multe maşini de poliţie.

De atunci nu a mai vorbit nimeni cu ea, nimeni nu ştie unde se află.

Marina Ovseanikova are doi copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor