Juncker ia în considerare o restructurare a portofoliilor în viitoarea Comisie Europeană
alte articole
Activitatea din aceste zile în clădirea Charlemagne din Bruxelles, unde se află 'cartierul general' al lui Jean-Claude Juncker, preşedintele ales al viitoarei Comisii Europene, se concentrează pe formarea viitorului executiv comunitar după ce la 31 iulie a expirat termenul până la care statele membre au anunţat numele celor desemnaţi să facă parte din CE pentru perioada 2014-2019, notează vineri euobserver.
Juncker s-a pronunţat pentru un ''număr semnificativ'' de femei care să fie comisari europeni, în timp ce Parlamentul European a avertizat că nu va vota un Colegiu al Comisarilor din care ar face parte mai puţine femei decât cele din Comisia Barroso II.
Doar patru ţări au nominalizat oficial femei pentru postul de comisar european - Bulgaria, Republica Cehă, Italia şi Suedia. Totuşi, Martin Selmayr, şeful de cabinet al lui Juncker, a declarat că unele ţări au două sau mai multe opţiuni, dintre care unele sunt femei, astfel că ar putea fi mai mult de patru femei comisar european în viitorul executiv UE.
Componenţa finală a CE va fi decisă în primele săptămâni ale lunii septembrie, în funcţie de cine va fi desemnat Înalt Reprezentant UE pentru afaceri externe (care este şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, potrivit Tratatului de la Lisabona) la summitul UE din 30 august. Până în prezent, trei ţări şi-au anunţat intenţia de a obţine acest post - Polonia l-a nominalizat pe ministrul de externe Radek Sikorski, Italia a propus-o pe şefa diplomaţiei Federica Mogherini, iar Bulgaria a optat pentru Kristalina Gheorghieva, în prezent comisar european pentru ajutor umanitar şi cooperare internaţională.
În condiţiile unui număr fără precedent de mare de foşti premieri nominalizaţi pentru postul de comisar european şi pe fondul cererilor de restructurare a Colegiului Comisarilor, Jean-Claude Juncker ia în considerare o redistribuire a sarcinilor. Astfel, întrucât au experienţa guvernării, candidaţi precum foştii premieri din Finlanda, Estonia şi Letonia ar putea îndeplini un rol 'filtrant' - poate chiar de vicepreşedinţi ai CE fără portofoliu.
În prezent, acest rol de 'filtrare' a priorităţilor este îndeplinit doar de către Secretariatul General al Comisiei Europene.
În ceea ce priveşte aşteptările europenilor de la Jean-Claude Juncker, Martin Selmayr afirma că va exista o concentrare mai mare pe chestiunile interne ale Uniunii Europene. Acest lucru va însemna inclusiv mai puţine călătorii ale preşedintelui CE şi o mai mare complementaritate cu activitatea preşedintelui Consiliului European. În mandatul 2009-2014, tandemul Barroso-Van Rompuy a călătorit separat la fiecare reuniune internaţională posibilă.
'El (Jean-Claude Juncker) va întreba care este valoarea adăugată dacă preşedintele Comisiei Europene este prezent la respectiva reuniune. Nu va trebui să fie o simplă chestiune de protocol'', a subliniat Selmayr.