Juncker apără decizia CE în cazul Apple: nu a fost un atac asupra SUA

Jean-Claude Juncker a apărat o decizie a Comisiei Europene de a ordona gigantului Apple să plătească impozite restante în valoare de 13 miliarde de euro către guvernul irlandez. În plus, Bruxelles-ul a lansat o anchetă asupra unor acorduri fiscale similare cu cel încheiat între Apple şi Irlanda.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.09.2016

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat că decizia de a ordona gigantului hi-tech american Apple să plătească impozite restante în valoare de mai multe miliarde de euro a fost rezultatul unei activităţi intense care s-a desfăşurat timp de mai mulţi ani.

Juncker – discutând cu reporterii la summitul G20 din China – a negat că ordinul a fost o înceercare de atacare a intereselor americane, subliniind faptul că impozitarea corectă este esenţială pentru reconstruirea încrederii în economia globală.

Descoperirile Comisiei au avut loc în mijlocul unor tensiuni crescânde între Washington şi Bruxelles din cauza mai multor investigaţii antitrust desfăşurate de UE care implică firme americane majore precum Google, Amazon, McDonald’s şi Starbucks.

În concluzia sa la investigaţia de trei ani, Comisia Europeană a decis ca acordul dintre guvernul irlandez şi Apple, prin care compania americană a plătit impozite mult mai mici şi sub nivelul oficialul, constituie un ajutor de stat ilegal. Juncker a susţinut că ordinul ca Apple să plătească 13 miliarde de euro către Trezoreria Irlandei are ca obiectiv respectarea corectitudinii.

“Ar fi absurd să alegem acest teritoriu al impozitării de stat pentru a ataca SUA”, a declarat Juncker, adăugând că majoritatea companiilor împotriva cărora Comisia a luat măsuri punitive au fost europene.

Îndulcitori ilegali ai impozitării?

Irlanda, care plănuieşte să facă apel la decizia Comisiei, a atras multinaţionale timp de mulţi ani,oferind acorduri fiscale favorabile pentru a genera investiţii şi pentru a crea locuri de muncă. În 2014, Apple, care angajează aproximativ 6.000 de persoane în oraşul sudic irlandez Cork, a plătit un impozit pe profiturile sale europene de doar 0,005% - echivalentul a doar 50 de euro la fiecare milion câştigat.

“Regulile noastre asupra ajutoarelor de stat au fost întotdeauna clare”, a susţinut Juncker. “Autorităţile naţionale nu pot oferi beneficii fiscale unor companii şi altora nu. Aceasta este câmpul de joc pe care Comisia a încercat mereu să îl protejeze. Aplicăm aceste reguli fără discriminare şi fără părtinire”.

Factura companiei Apple depăşeşte cu mult recordul precedent al UE pentru un caz de ajutor de stat: 1,3 miliarde de euro pentru compania Nurburgring din Germania.

“Aiureală politică totală”

Decizia Comisiei Europene privind Apple a fost primită cu indignare de către compania americană şi de către administraţia Obama. Directorul general al Apple, Tim Cook, a descris decizia ca fiind o “aiureală politică totală”, iar Casa Albă a criticat abordarea “unilaterală” pentru rescrierea normelor globale de taxare.

La sfârşitul săptămânii trecute, cancelarul austriac Christian Kern s-a plâns că multinaţionale precum lanţul de cafenele Starbucks şi compania pentru comerţ online Amazon plătesc mai puţin în ţară decât un chioşc tipic vienez ce vinde cârnăciori.

Comisia Europeană are două cazuri importante care implică alte două firme americane, Amazon şi McDonald’s, ambele în Luxemburg.

În plus, Comisia aparent monitorizează favorurile fiscale – breşe efective – acordate altor multinaţionale în Irlanda la începutul anilor 1990, în aceeaşi perioadă în care Apple a obţinut acordul său profitabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor