Julian Assange pierde o nouă rundă în lupta împotriva extrădării
alte articole
Încercarea fondatorului wikileaks, Julian Assange, de a redeschide cazul împotriva extrădării din Marea Britanie în Suedia a fost respinsă joi.
Ultima încercare a echipei sale de avocaţi de a schimba hotărârea a avut prea puţin temei, au declarat şapte judecători de la Curtea Supremă, în hotărârea lor.
"Curtea consideră că această cerere este fără temei şi este respinsă", în conformitate cu o declaraţie.
În Suedia, Assange este acuzat de infracţiuni sexuale. Luna trecută, o curte a decis că extrădarea lui este legală.
Activistul anti-secrete susţine că acuzaţiile împotriva sa sunt motivate politic şi sunt legate de publicarea de către WikiLeak a sute de mii de telegrame diplomatice furate de la guvernul SUA, care s-a înfuriat din cauza manevrei.
"Curtea a dispus, cu acordul petentului... ca perioada de timp necesară extrădării să înceapă abia după 14 zile, începând de azi", susţine hotărârea Curţii Supreme de Justiţie.
Suedia doreşte să-l interogheze pe Assange în legătură cu acuzaţiile de violare a unei femei şi agresiune sexuală faţă de o altă. Ambele erau voluntare la wikileaks în momentul când au avut loc presupusele incidente.
Assange a purtat bătălia juridică împotriva extrădării din 2010. El şi-a exprimat temerile că, dacă va fi extrădat în Suedia, ar putea fi extrădat din Suedia în Statele Unite, unde s-ar confrunta cu acuzaţii mult mai grave pentru publicarea unor documente diplomatice secrete. Australianul a spus că este îngrijorat că ar putea fi deţinut la Guantanamo Bay sau primi pedeapsa cu moartea.
Assange încă mai are posibilitatea de a apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care poate să îi revoce extrădarea.