Julian Assange pierde o nouă rundă în lupta împotriva extrădării

Încercarea fondatorului wikileaks, Julian Assange, de a redeschide cazul împotriva extrădării din Marea Britanie în Suedia a fost respinsă joi.
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, ajunge la Curtea Supremă de Justiţie din Londra, pe 1 februarie (Oli Scarff / Getty Images)
Jack Phillips
15.06.2012

Încercarea fondatorului wikileaks, Julian Assange, de a redeschide cazul împotriva extrădării din Marea Britanie în Suedia a fost respinsă joi.

Ultima încercare a echipei sale de avocaţi de a schimba hotărârea a avut prea puţin temei, au declarat şapte judecători de la Curtea Supremă, în hotărârea lor.

"Curtea consideră că această cerere este fără temei şi este respinsă", în conformitate cu o declaraţie.

În Suedia, Assange este acuzat de infracţiuni sexuale. Luna trecută, o curte a decis că extrădarea lui este legală.

Activistul anti-secrete susţine că acuzaţiile împotriva sa sunt motivate politic şi sunt legate de publicarea de către WikiLeak a sute de mii de telegrame diplomatice furate de la guvernul SUA, care s-a înfuriat din cauza manevrei.

"Curtea a dispus, cu acordul petentului... ca perioada de timp necesară extrădării să înceapă abia după 14 zile, începând de azi", susţine hotărârea Curţii Supreme de Justiţie.

Suedia doreşte să-l interogheze pe Assange în legătură cu acuzaţiile de violare a unei femei şi agresiune sexuală faţă de o altă. Ambele erau voluntare la wikileaks în momentul când au avut loc presupusele incidente.

Assange a purtat bătălia juridică împotriva extrădării din 2010. El şi-a exprimat temerile că, dacă va fi extrădat în Suedia, ar putea fi extrădat din Suedia în Statele Unite, unde s-ar confrunta cu acuzaţii mult mai grave pentru publicarea unor documente diplomatice secrete. Australianul a spus că este îngrijorat că ar putea fi deţinut la Guantanamo Bay sau primi pedeapsa cu moartea.

Assange încă mai are posibilitatea de a apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care poate să îi revoce extrădarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor