Promo-LEX: După decesul lui Brăguţa, problemele justiţiei penale a RM rămân nesoluţionate
alte articole
Experţii Promo-LEX informează că, deşi primul dosar în cazul lui Andrei Brăguţa a fost trimis marţi în instanţa de judecată, problemele sistemului justiţiei din Republica Moldova rămân nesoluţionate. Avocaţii familiei Brăguţa fac apel către autorităţile moldovene de a întreprinde urgent acţiuni de reformă reală şi sistemică pentru a preveni tragedii similare.
În legătură cu transmiterea dosarului în instanţa de judecată, avocaţii familiei Brăguţa menţionează că publicarea imaginilor video din cadrul cauzei penale, care prezintă scene evidente de violenţă, pot afecta familia victimei, fapt pentru care regretă publicarea acestora. ”Imaginile video reconfirmă acţiunile de violenţă aplicate de alţi deţinuţi, cu acordul tacit al poliţiştilor.”
“Probele demonstrează că poliţiştii cunoşteau faptul că Andrei Brăguţa se afla în evidenţa medicului psihiatru. Cu toate acestea, el a fost plasat în celulă cu alţi deţinuţi, care l-au maltratat, cu toate că regulile Comitetului pentru Prevenirea Torturii interzic acest lucru. Deşi poliţiştii au observat că starea de sănătate a deţinutului se agravează, aceştia nu au întreprins vreo măsură concretă pentru a asigura integritatea fizică şi psihică a persoanei. Din contra, ei au aprobat tacit comportamentul deţinuţilor”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
Avocaţii Promo-LEX atenţionează şi despre faptul că din imaginile video anexate la materialele dosarului, rezultă că, ulterior, victima a fost mutată fără haine în altă celulă, fiindu-i retrasă şi salteaua. Pe parcursul detenţiei acesta nu a beneficiat de alimentaţie, iar apa din celulă a fost oprită.
Mai mult decât atât, imaginile video sugerează că Andrei Brăguţa nu ar fi dormit de la reţinere până la deces – mai mult de 10 zile, fapt care denotă gravitatea bolii psihice, a vătămărilor corporale, şi în acelaşi timp inacţiunea personalului responsabil în legătură cu acest fapt. Avocaţii victimei nu sunt de acord cu concluziile raportului de expertiză medico-legală, din acest motiv fiind iniţiate consultări cu un expert internaţional în domeniul medicinei legale.
Cazul lui Andrei Brăguţa va fi discutat şi pe 7 noiembrie 2017, în procesul de audiere a raportului R.Moldova cu privire la implementarea Convenţiei ONU împotriva torturii. Deşi de la decesul bărbatului până în prezent au trecut aproape 2 luni, autorităţile de la Chişinău nu au comunicat ce acţiuni au fost sau vor fi întreprinse pentru a soluţiona problemele de sistem, pentru a ajusta practicile şi actele normative necesare, astfel încât cazuri similare să nu se repete.
La 24 octombrie, Procuratura Generală a anunţat că trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi, care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Brăguţa, vor compărea în banca acuzaţilor, pentru maltratarea şi decesul victimei.