Judecătoarea Alina Ghica anunţă că va demisiona din CSM, chiar dacă va câştiga procesul

Alina Ghica, judecătoare revocată din Consiliul Superior al Magistraturii, a anunţat totodată că va demisiona oricum din Consiliu, chiar dacă va avea câştig de cauză în procesul prin care a atacat la instanţa supremă decizia de revocare din CSM.
Plenul reunit la Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). În imagine, Livia Doina Stanciu, Oana Andrea Schmidt-Hăineală şi Livia Nicoleta Ghica (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
01.03.2013

Alina Ghica, judecătoare revocată din Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat recent că sistemul judiciar este în pericol, iar vinovat pentru dezechilibrarea acestuia este factorul politic, ajutat de unii magistraţi. Alina Ghica a anunţat totodată că va demisiona oricum din Consiliu, chiar dacă va avea câştig de cauză în procesul prin care a atacat la instanţa supremă decizia de revocare din CSM.

Judecătoarea a tras un semnal de alarmă, avertizând că sistemul judiciar din România este în pericol, relevă ziare.com.

„Întotdeauna sistemul judiciar a fost în atenţia societăţii, media şi politicului şi acesta este un lucru benefic, dar preocuparea excesivă, aş putea spune, exclusivă privind soluţiile pronunţate de instanţe şi Parchete depăşeşte, la momentul actual, limitele prevăzute de Constituţia României. Şi, dacă privim din această perspectivă dublată de atacurile la persoana magistraţilor implicaţi în pronunţarea acestor soluţii, atunci, da, consider că sistemul judiciar este în pericol”, a declarat Alina Ghica.

Judecătoarea a precizat şi cine este vinovat pentru ruperea echilibrelor în justiţie, în opinia sa.

„Dacă vorbim de ruperea echilibrelor, în contra dispoziţiilor Constituţiei, nu ezit să spun că responsabilitatea aparţine factorului politic care, dintotdeauna, a acţionat prin pârghii de presiune. Ceea ce este mai grav este că în activarea acestor pârghii s-au lăsat antrenaţi şi unii magistraţi, judecători sau procurori”, a mai declarat Alina Ghica.

Întrucât nu ştie nici acum motivele concrete ale acestei decizii, judecătoarea a atacat în instanţă decizia de revocare a sa din CSM.

„Aspectele de nelegalitate pe care le-am invocat nu au fost lămurite de către plenul CSM şi cred că este o chestiune esenţială pentru viitorul justiţiei române şi al CSM ca instituţie constituţională ca deciziile pe care le adoptă să nu fie limitate subiectiv sau interpretate arbitrar. Scopul vizat nu este, nicidecum, păstrarea funcţiei de membru CSM dar, ca judecător, consider absolut necesară respectarea principiului legalităţii. Indiferent care va fi soluţia pronunţată de instanţă, îmi voi da demisia din CSM”, a mai precizat Alina Ghica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor