Juan Manuel Santos preşedintele reales al Columbiei
alte articole
Juan Manuel Santos a fost confirmat ca lider al Columbiei pentru un al doilea mandat. Să descoperim profilul preşedintelui, un fost aliat şi actual duşman declarat al lui Alvaro Uribe - cel care, beneficiind de sprijinul SUA, a zdrobit gherila marxistă cea mai infamă a Americii Latine - Forţele Armate Revoluţionare Columbiene.
Dar cine este preşedintele Columbiei? Santos este un economist, absolvent al Universităţii Harvard, cu o pasiune pentru jurnalism: în anii '70 a fost redactor-şef adjunct al ziarului El Tiempo. Prima experienţă politică majoră a venit în 1991 şi s-a încheiat în 2004, când a deţinut funcţia de ministru al Comerţului Exterior, după care s-a dedicat altor activităţi dar fără a pierde din vedere politica.
La începutul anilor 2000 a fost, de fapt, unul dintre promotorii Partidului Social al Unităţii Naţionale, care a sprijinit candidatura lui Alvaro Uribe. Datorită acestuia, Santos a devenit ministru al Apărării, în 2006, şi a început să lupte împotriva revoluţionarilor marxişti de la FARC.
Cu timpul şi-a schimbat viziunea, cultivând ideea de "dialog" cu infamii revoluţionari traficanţi de droguri, care se ascund în jungla ecuadoriană, şi s-a deplasat pe poziţii de centru, comparativ cu liderul conservator. Din această cauză, a avut loc de fapt ruptura cu Uribe, care a susţinut întotdeauna teza de a folosi forţa militară împotriva rebelilor marxişti, pe care a reuşit să-i dizolve în mare parte.
Forţele Armate Revoluţionare Columbiene (FARC) - o istorie criminală
Centrul Naţional de Memorie Istorică din Columbia, lansat în iulie 2013, documentează că, în afară de crimele comise în timpul conflictului, 1958-2012, există un total de 220.000 de crime, 5.712.506 mutări forţate, 25.007 de dispariţii şi 27.023 de răpiri, comise de FARC. În plus, în 49 ani de activitate, gherila marxistă FARC a recrutat aproximativ 13.000 de copii, potrivit unei anchete făcute de către Procuratura Generală columbiană.
Forţele Armate Revoluţionare Columbiene au luat fiinţă după separarea de Partidul Comunist Columbian, fiind ramura sa cea mai violentă. Clasificată drept organizaţie teroristă de către majoritatea ţărilor civilizate, FARC şi-a căpătat rapid o reputaţie proastă în Columbia datorită numărului mare de crime comise precum şi a brutalităţii de care a dat dovadă.
Supravieţuind în jungla de la graniţa dintre Columbia, Ecuador şi Venezuela, FARC s-a susţinut financiar de-a lungul anilor din activităţi precum răpirile, extorsiunea, traficul de droguri.
După decenii de existenţă şi atentate, beneficiind de sprijin masiv din partea Rusiei şi având legături cu terorismul internaţional, inclusiv Cuba lui Fidel Castro şi Armata Republicană Irlandeză, FARC a fost decimată de acţiunile viguroase întreprinse de preşedintele columbian Alvaro Uribe, al cărui tată fusese ucis de FARC într-o încercare de răpire.