Joseph Daul se arată "îngrozit" de ameninţările USL la adresa libertăţii de expresie a liderilor opoziţiei

Joseph Daul (JAVIER SORIANO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.07.2012

Liderul de grup al PPE în PE, Joseph Daul, consideră că plângerile penale înaintate către Parchet de către USL la adresa lui Băsescu şi a liderilor PDL reprezintă ”inventarea duşmanilor naţiunii” care este asămănătoare cu cea făcută de PCR.

"Sunt îngrozit. Nu pot să cred că într-un stat membru al Uniunii Europene, după mai mult de 20 de ani de la căderea comunismului, libertatea de exprimare este din nou ameninţată. Istoria recentă a arătat că toate formele de totalitarism încep cu represiunea politică şi îngrădirea dreptului la opinie”, spune Daul într-un comunicat de presă remis NewsIn.

Daul este de părere că dezbateriile politice trebuie să aibă loc ”în spaţiile publice, nu în birourile procurorilor” iar evenimentele din România ”aprg toate limitele normale ale democraţiei” ceea ce duce la nerespectarea angajamentelor luate de statul român ”de a respecta statul de drept şi principiile democratice”. ”Dezbaterea politică intre autorităţi şi opoziţie ar trebui să aibă loc în spaţiile publice, nu în birourile procurorilor. Aceste noi evenimente care au loc în România sparg toate limitele normale ale democraţiei şi trimit un semnal extrem de negativ în ceea ce priveşte angajamentul recent afirmat al autorităţilor române de a respecta pe deplin statul de drept şi principiile democratice”, mai spune Daul.

De asemenea, acesta critică evenimentele din ţara noastră şi spune că ”inventarea duşmanilor naţiunii”, făcând referire la depunerea unor plângeri penale de către USL pentru mai mulţi membri PDL, sunt asemănătoare cu cele ale PCR şi acuză actualul Guvern de faptul că ”subminează idependenţa instituţiilor democratice”. ”Inventarea duşmanilor naţiunii, aşa cum făcea Partidul Comunist, nu este altceva decât o formă de retorică radicală, în care vina este atribuită, nu celui care ia o decizie proastă, ci aceluia care atrage atenţia asupra ei. Guvernul de coaliţie din România subminează independenţa instituţiilor democratice din ţară, iar acum ia în vizor pe cei care ar putea să împiedice preluarea puterii”, se arată în comunicatul menţionat.

Preşedintele grupului PPE face apel către România şi conducerea politică românească ”să revină la respectarea drepturilor fundamentale”. ”Fac un apel la conducerea politică românească să revină la respectarea drepturilor fundamentale, dintre care unul este libertatea de exprimare. Reiterez invitaţia adresată prim-ministrului Ponta de a participa la următoarea sesiune plenară a Parlamentului European, astfel încât să îşi poată exprima punctul de vedere cu privire la aceste derapaje de la valorile europene”, mai susţine preşedintele PPE.

”Fac apel la Comisia Europeană pentru a se asigura că valorile europene şi drepturile fundamentale sunt respectate în România”, conchide acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor