Josep Borrell, în vizită la Chişinău. Maia Sandu: R. Moldova la limita capacităţii, are nevoie de sprijinul imediat al comunităţii internaţionale

Avem obligaţia să facem tot posibilul pentru ca Moldova să rămână parte a lumii libere, afirmă Maia Sandu.
Maia Sandu şi Josep Borrell la Chişinău (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
03.03.2022

Republica Moldova are nevoie, în continuare, de sprijinul ferm şi susţinut al Uniunii Europene pentru a ieşi mai rapid şi cu pierderi cât mai mici din crizele cu care ţara se confruntă: criza pandemică, energetică şi economică, iar acum şi criza de securitate, generată de război, a declarat preşedintele Maia Sandu după întâlnirea cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, vicepreşedintele Comisiei Europene, Josep Borrell, şi cu Comisarul european pentru vecinătate şi extindere Olivér Várhelyi.

Şefa statului a menţionat că acum, mai mult ca oricând, ţara are nevoie de mai multă susţinere şi de investiţii ţintite şi rapide pentru recuperarea economică şi consolidarea rezilienţei R. Moldova în faţa tuturor tipurilor de provocări.

În discursul său preşedintele Maia Sandu a mai remarcat printre altele că: „războiul declanşat în Ucraina a afectat viaţa a zeci de milioane de oameni, securitatea şi pacea în regiune. Peste un milion de locuitori ai Ucrainei şi-au părăsit casele, şcolile, locurile de muncă şi caută refugiu în alte ţări. Mulţi dintre aceşti oameni au ajuns în Republica Moldova.

Ţara noastră condamnă cu fermitate agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva ţării vecine şi prietene, Ucraina. Din prima zi, am chemat la încetarea luptelor.

Totodată, Moldova a accentuat statutul său de neutralitate şi neimplicarea militară în conflict. Ne-am concentrat în schimb pe contribuţia la rezolvarea crizei umanitare generate de acest război - înainte de toate, pe gestionarea fluxului de refugiaţi din Ucraina.

Din momentul începerii acţiunilor militare în Ucraina, în Republica Moldova s-au refugiat peste 112 mii de oameni din ţara vecină, iar aproape jumătate dintre ei sunt aici, printre noi.”

Maia Sandu a ţinut să sublinieze că gestionarea unui flux în creştere de refugiaţi cu diferite necesităţi cere un efort semnificativ de coordonare, dar şi resurse importante. Implicarea în acest proces pune presiune pe resursele limitate ale ţării, pe economia şi finanţele noastre, dar şi pe sistemul de asigurare a ordinii publice şi pe cel de sănătate.

„În acest moment, Republica Moldova este la limita capacităţii şi are nevoie de sprijinul imediat al comunităţii internaţionale”, a notat şefa statului, mulţumind statelor şi organizaţiilor care deja s-au oferit să susţină eforturile umanitare ale ţării.

De asemenea preşedintele a subliniat că şi cetăţenii Republicii Moldova au demonstrat din nou că sunt europeni în fapte şi aspiraţii. „În asemenea vremuri, preocuparea noastră este asigurarea viitorului R. Moldova. Avem obligaţia să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca Moldova să rămână parte a lumii libere. Moldovenii au demonstrat de multe ori că merită o perspectivă europeană clară şi un viitor în familia statelor europene.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor