Rezoluţia ONU de condamnare a Rusiei pentru invadarea Ucrainei, votată masiv. China s-a abţinut

Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)
Andrei Popescu
02.03.2022

Adunarea Generală a ONU a votat, miercuri, cu o majoritate covârşitoare în vederea sancţionării Rusiei pentru invadarea Ucrainei şi a cerut Moscovei să pună capăt luptelor şi să îşi retragă forţele militare, relatează Reuters. Decizia urmăreşte să izoleze diplomatic Rusia la organismul mondial.

Rezoluţia, susţinută de 141 din cei 193 de membri ai adunării, a fost adoptată în cadrul unei rare sesiuni de urgenţă convocate de Consiliul de Securitate al ONU, în condiţiile în care forţele ucrainene se luptau să apere portul Kherson în faţa atacurilor aeriene ruseşti şi a unui bombardament devastator ce au forţat sute de mii de oameni să fugă.

Cinci ţări au votat împotriva rezoluţiei: Rusia, Bielorusia, Eritreea, Coreea de Nord şi Siria.

Totodată, 35 de membri s-au abţinut la vot, inclusiv China.

În timp ce rezoluţiile Adunării Generale nu au un caracter obligatoriu, ele au greutate politică. Votul de astăzi reprezintă o victorie simbolică pentru Ucraina şi o izolare tot mai mare pentru Moscova. Chiar şi Serbia, un aliat tradiţional al Rusiei, a votat în favoarea rezoluţiei.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas Greenfield a declarat celor prezenţi că Rusia doreşte să intensifice brutalitatea ofensivei sale şi le-a cerut să tragă Moscova la răspundere pentru încălcarea legii internaţionale.

Delegatul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a negat că Moscova atacă civili şi a acuzat guvernele occidentale că i-a presat pe membrii Adunării să voteze rezoluţia, a cărei adoptare - a adăugat el - ar putea alimenta noi violenţe.

Oficialul rus a reiterat poziţia Kremlinului, că este vorba de o operaţiune militară specială ce urmăreşte să pună capăt unor presupuse atacuri asupra civililor din autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, care sunt sprijinite de Rusia.

În plus, Nebenzia a acuzat forţele ucrainene că folosesc civilii ca scuturi umane şi că desfăşoară arme de calibru mare în zonele cu civili.

Elaborând asupra abţinerii Chinei, delegatul Beijingului, Zhang Jun, a afirmat că rezoluţia nu a fost supusă unor consultări depline cu toţi membrii Adunării şi nici nu ia în considerare istoria şi complexitatea actualei crize.

China, care s-a apropiat tot mai mult de Rusia în ultimii ani, a anunţat că nu va participa la sancţiunile aplicate de Occident împotriva Moscovei.

După aproape o săptămână, Rusia nu a reuşit să răstoarne guvernul de la Kiev ci, în schimb, s-a lovit de un răspuns internaţional fără precedent, în special din partea Occidentului, ale cărui sancţiuni au afectat puternic sistemul financiar rusesc.

SUA a impus mai multe runde de sancţiuni, inclusiv împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi a Băncii Centrale a Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor