Johnny Depp vrea să cumpere un sit istoric, pentru a-l restitui indigenilor Sioux

Actorul Johnny Depp (Epoch Times)
Flori Mladin
23.10.2015

Actorul Johnny Depp vrea să cumpere situl istoric Wounded Knee şi să-l redea nativilor americani, pentru a corecta o nedreptate de acum 100 de ani, potrivit trueactivist.com.

Într-un interviu cu The Daily Mail on Sunday, celebrul actor a dezvăluit faptul că intenţionează să cumpere Wounded Knee şi să-l restituie amerindienilor. El a mărturisit că este gata să cheltuiască milioane pentru a le reda pământul celor care ar fi trebuit să-l moştenească, şi să îndrepte greşelile săvârşite în 1890.

"Este un pământ sacru în care au fost comise numeroase atrocităţi împotriva triburilor Sioux", a declarat starul hollywoodian.
"În anii 1970 nu au mai fost continuate negocierile dintre guvernul federal şi indigeni, cei care ar trebui să fie proprietarii terenurilor. Acest teren istoric este atât de important pentru cultura Sioux iar eu vreau să-l cumpăr şi să-l înapoiez proprietarilor săi iniţiali. De ce nu face Guvernul acest lucru?", a adăugat actorul.

Johnny Depp l-a interpretat pe Tonto în producţia de box-office The Lone Ranger (Călăreţul singuratic), rol care l-a inspirat să continue o astfel de acţiune şi să ajute băştinaşii să reintre în posesia pământurilor strămoşeşti.

De mai multă vreme, Depp s-a informat în legătură cu obiceiurile şi tradiţiile diferitelor triburi şi a avut acceptul multor grupuri de indieni înainte de a începe filmările la The Lone Ranger. Din respect pentru cultura indigenă americană, Depp a vrut să se asigure că toţi cei implicaţi în producţia cinematografică prezentau cultura autentică a diferitelor triburi.

Preţul cerut pentru Wounded Knee este de 3,9 milioane USD, ceea ce reprezintă o fracţiune din cât îl costă pe Depp o producţie de film.

"Fac tot ce pot pentru a realiza acest lucru. Ei au fost deposedaţi de terenuri şi apoi au fost masacraţi. Este de fapt trist", a spus actorul.

În apropierea sitului Wounded Knee Creek aflat pe rezervaţia Lakota Pine Ridge Indian, din statul Dakota de Sud, a avut loc ultima bătălie importantă a amerindienilor pentru teritoriile lor. Conform relatărilor, lupta a început atunci când un membru de trib în vârstă a refuzat să predea arma. Trupele americane au atacat, şi cel puţin 150 de membri ai tribului Lakota - incluzând bărbaţi, femei şi copii - au fost masacraţi.

Evenimentul a provocat indignarea istoricilor, deoarece cel puţin 20 de soldaţi americani au primit Medalia de Onoare pentru rolul jucat în incidentul genocidal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor