John McAfee găsit spânzurat într-o închisoare spaniolă

Inginerul software John McAfee
Inginerul software John McAfee (Joe Raedle/Getty Images)
A.P.
24.06.2021

John McAfee, inventatorul anti-virusului cu acelaşi nume, cunoscut pentru stilul său de viaţă extravagant, a fost găsit mort într-o celulă a unei închisori spaniole, după ce o instanţă a permis extrădarea sa înapoi în Statele Unite, unde era urmărit pentru fraudă.

McAfee avea 75 de ani.

Departamentul de Justiţie spaniol a declarat pentru El Pais că se pare că McAfee s-a sinucis şi „personalul judiciar anchetează cauzele morţii”.

Avocatul lui McAfee, Javier Villalba, a declarat pentru Reuters că McAfee a murit prin spânzurare şi că nu dorea să mai stea în închisoare.

„Acesta este rezultatul unui sistem crud care nu avea niciun motiv să-l ţină pe acest om în puşcărie atât de mult timp”, a adăugat avocatul pentru agenţia de ştiri citată.

Citiți și John McAfee: un copil de 10 ani cu acces la internet poate distruge un oraş

Cu câteva ore înainte, o instanţă din Spania autorizase extrădarea lui McAfee înapoi în SUA, unde era acuzat de evaziune fiscală.

În ultimul tweet trimis dintr-un cont asociat cu McAfee pe 18 iunie, acesta scria: „Într-o democraţie, puterea este dată, nu luată. Dar este încă putere. Iubirea, compasiunea, grija nu sunt folositoare puterii. Aceasta este combustibil pentru lăcomie, ostilitate, gelozie ... Toată puterea corupe. Aveţi grijă ce puteri permiteţi unei democraţii să exercite”.

După moartea sa, unii au indicat tweet-urile pe care McAfee le-a scris anterior, inclusiv unul în 2019 în care inclusese un avertisment criptic.

„Primind mesaje subtile de la oficiali americani care spuneau, de fapt: 'Venim după tine McAfee! Te vom 'sinucide'. Mi-am făcut un tatuaj astăzi pentru orice eventualitate. Dacă mă voi sinucide, să ştiţi că nu am făcut-o eu. Voi fi lovit. Verifică-mi braţul drept. USD WHACKD", a scris pe Twitter, incluzând un link către un site web offline acum.

Citiți și CrowdStrike: unitate militară chineză, infiltrată cibernetic în agenţiile guvernamentale americane

Pionierul software-ului de securitate cibernetică a făcut, de asemenea, o referire la Jeffrey Epstein, în octombrie 2020. Epstein a fost declarat sinucis în condiţii extrem de suspecte, în timp ce era arestat într-o închisoare de maximă securitate, acuzat pentru delicte legate de trafic sexual.

McAfee este cunoscut pentru afirmaţiile sale anti-sistem şi pentru incidentele extrem de bizare în care a fost implicat de-a lungul vremii. Era cunoscut şi pentru faptul că tranzacţiona criptomonede.

„SUA consideră că am ascuns criptomonede. Mi-aş dori să o fac, dar s-a dizolvat prin multele mâini ale echipei McAfee (credinţa ta nu este necesară), iar bunurile mele rămase sunt confiscate. Prietenii mei s-au evaporat de frica asocierii. Nu am nimic. Cu toate acestea, nu regret nimic”, a scris şi McAfee pe 16 iunie anul acesta.

În octombrie 2020, el avea să fie arestat pe aeroportul internaţional din Barcelona sub acuzaţiile care erau pe rolul unei instanţe federale din Tennessee. Într-un rechizitoriu împotriva lui se spunea că McAfee ar fi câştigat milioane de dolari din consultanţă, cuvântări, promovarea criptomonedelor şi realizarea unui documentar.

"Din 2014 până în 2018, McAfee nu ar fi depus declaraţii fiscale, în ciuda faptului că a primit venituri considerabile din aceste surse", a declarat Departamentul de Justiţie al SUA într-un comunicat de presă de la acea vreme.

În 2019, McAfee a fost, aparent, implicat în moartea unui vecin din Belize. Deşi nu existau dovezi împotriva lui, el a fost hărţuit şi a trecut graniţa fraudulos în Guatemala, fiind arestat şi extrădat. Cu ocazia respectivă, McAfee şi-a pierdut o mare parte din avere, într-un incendiu suspect al casei sale.

În cele din urmă, postările de pe contul de Twitter al lui McAfee au devenit din ce în ce mai sumbre, deşi el critica adesea guvernul federal.

În postarea din 9 iunie pe Twitter, McAfee a menţionat că „după nenumărate procese şi hărţuirea FED nu mai am nimic. Dar în interiorul acestor zăbrele de închisoare nu m-am simţit niciodată mai liber. Lucrurile pe care crezi că le deţii, în realitate te posedă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor