John Brennan, noul şef al CIA, consilierul fidel al lui Obama în domeniul antiterorismului

În ziua în care preşedintele Barack Obama a primit raportul CIA care dezvăluia că teroristul numărul unu al lumii, Osama Bin Laden, se ascunde într-o vilă din Pakistan, John Brennan se afla alături de el în Biroul Oval.
Preşedintele Barack Obama şi consilierul său John Brennan. (Mark Wilson / Getty Images)
Epoch Times România
08.01.2013

În ziua în care preşedintele Barack Obama a primit raportul CIA care dezvăluia că teroristul numărul unu al lumii, Osama Bin Laden, se ascunde într-o vilă din Pakistan, John Brennan se afla alături de el în Biroul Oval. Ca responsabil pe probleme de antiterorism, Brennam l-a consiliat pe preşedinte în operaţiunea în care SUA aveau să-l captureze pe Bin Laden, la zece ani după atentatele de la 11 septembrie 2001. În celebra poză cu membri ai guvernului care urmăresc operaţiunea în direct, Brennan se află între secretarul de stat şi şeful Pentagonului, iar pe chipul său se citeşte o mare tensiune într-unul din momentele cruciale pentru istoria şi securitatea ţării, notează marţi ziarul El Pais.

Este a doua oară când Brennan, în vârstă de 57 de ani, aspiră la un post pe care Obama considera că îi revine de drept. Brennan a intrat în CIA ca analist, în anii 80. El a fost director de misiune în Arabia Saudită în anii 90, şef de cabinet al fostului director al agenţiei, John Tenet, între 1999 şi 2001, şi ulterior director al Centrului Naţional pentru Antiterorism, între 2004 şi 2005. Când Obama a preluat preşedinţia, în 2009, a considerat că nu este nimeni mai potrivit ca Brennan pentru a conduce CIA, după trista poveste a transferurilor de terorişti în închisori secrete, a centrului de detenţie de la Guantanamo, sau a controversatului program de interogatorii, cu tehnici precum simularea înecului, sau privarea de somn, puse la punct meticulos de Adminstraţia lui George W. Bush.

Experienţa lui Brennan s-a dovedit însă o povară grea pentru Obama. Acesta a fost consilier şi oficial al CIA tocmai în vremea în care au fost implementate aceste tehnici de interogare, pe care activiştii pentru drepturile omului le-au echivalat cu practici de tortura. Nu l-a ajutat pe Obama nici interviul acordat de Brennan, în 2007 televiziunii CBS, în care acesta a spus clar că astfel de interogatorii au dus la obţinerea multor informaţii pe care Agenţia le-a folosit pentru a prinde terorişti importanţi. Postul de director al CIA trebuia supus ratificării Senatului, iar în faţa polemicii suscitate, Brennan a decis să-şi şteargă numele de pe lista propunerilor.

Până la urmă Obama l-a numit pe Brennan consilier pe probleme de securitate internă, un post de încredere care nu avea nevoie de aprobarea Congresului. În primul mandat al lui Obama, Brennan a supravegheat o mare parte a atacurilor cu 'drone', avioane teleghidate, din Pakistan, Yemen şi Somalia, care au adus atâtea pierderi conducerii Al-Qaeda. El este totodată responsabil al atenţiei pe care o acordă în prezent SUA incursiunilor jihadiste în nordul Africii, mai ales în Mali, unde se remarcă o recrudescenţă a grupului Al-Qaeda din Maghrebul Islamic.

În aceşti patru ani, Brennan a reuşit să-şi refacă imaginea în faţa activiştilor, graţie poziţiilor sale în favoarea închiderii centrului de detenţie de la Guantanamo, o veche promisiune electoral neîmplinită până acum de preşedintele Obama. 'Nu vom mai aduce alţi deţinuţi la Guantanamo', a spus Brennan, la o discuţie cu ziariştii în 2011. 'Politica oficială a acestei Administraţii este de a închide Guantanamo şi, deşi am întâmpinat unele piedici legislative, vom merge până la capăt'. Brennan are de partea sa faptul că nu este afiliat la niciun partid şi că a fost în slujba unor preşedinţi, atât republicani cât şi democraţi, în lunga sa carieră în spionajul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor