Joe Biden face o declaraţie de presă despre Afganistan. Evită orice asumare a răspunderii pentru dezastrul din Kabul

Joe Biden (Mario Tama / Getty Images)
Ken Silva
17.08.2021

În timp ce talibanii îşi consolidează rapid controlul asupra Afganistanului, Joe Biden a ţinut, luni, o declaraţie de presă în timpul căreia a reafirmat hotărârea de a retrage trupele americane.

Biden a vorbit mai puţin de 20 de minute şi nu a luat întrebări de la reporteri, oferind în schimb un mesaj similar celui transmis la preluarea mandatului, în ianuarie.

„Câte generaţii de fiice şi fii ai Americii aţi vrea să mai trimit să lupte în războiul civil al Afganistanului dacă trupele afgane nu vor să facă asta? Câte vieţi americane mai merită?”, a întrebat retoric Biden. "Am răspuns clar: nu voi repeta greşelile pe care le-am făcut în trecut - greşeala de a rămâne şi a lupta la nesfârşit".

Biden a recunoscut că guvernul susţinut de SUA în Afganistan s-a prăbuşit mai repede decât se aştepta, schimbând sensul declaraţiilor făcute luna trecută, în care vorbea despre „încredere” în armata afgană. Chiar dacă armata afgană de 300 de mii de militari a depăşit, ca număr, efectivul miliţiilor talibane estimat la 75.000, talibanii i-au uimit pe majoritatea experţilor în securitate naţională cu viteza cu care au recucerit ţara.

Biden a atribuit preluarea rapidă a talibanilor unei lipse de spirit de luptă în rândul forţelor guvernului afgan.

„Am instruit şi echipat o forţă militară afgană de aproximativ 300.000 de oameni puternici, incredibil de bine echipaţi - o forţă mai mare decât a multora dintre aliaţii noştri NATO”, a spus el. „Le-am dat toate şansele de a-şi determina propriul viitor. Nu le putem, însă, oferi voinţa de a lupta pentru acel viitor”.

Preşedintele SUA şi-a încheiat scurta remarcă articulând planul administraţiei sale pentru cele două săptămâni de război finale. Biden a autorizat trimiterea a aproximativ 6.000 de militari, suplimentar, pentru a ajuta la evacuare şi a promis că represaliile vor fi rapide şi letale dacă talibanii vor ataca personalul SUA sau aliaţii în timpul procesului de evacuare.

„Ne vom apăra oamenii cu o forţă devastatoare, dacă este necesar. Actuala noastră misiune militară va fi scurtă în timp, limitată în domeniu şi concentrată pe obiectivele sale - de a asigura securitatea oamenilor noştri şi a aliaţilor noştri cât mai bine, cât mai repede posibil”, a afirmat el. „Şi odată ce vom finaliza această misiune, vom încheia retragerea noastră militară.

„Vom pune capăt celui mai lung război al Americii după 20 de ani lungi de vărsare de sânge”.

Retragerea lui Biden a fost criticată de ambele părţi ale spectrului politic. Fostul preşedinte Donald Trump a declarat în 14 august că talibanii „nu mai au frică sau respect pentru America”, iar cel puţin trei reprezentanţi democraţi care lucrează în Comitetul pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor au publicat declaraţii în care critică executarea planului de retragere de către administraţia Biden.

Unii foşti veterani ai războiului din Afganistan şi-au exprimat sprijinul pentru ca Biden să se ţină de planul său. Defense Priorities, un grup de reflecţie din Washington, care pledează în general pentru o politică externă restrânsă, a ţinut o conferinţă de presă în 16 august cu doi astfel de veterani.

„Preşedintele Biden are dreptate - continuarea angajării trupelor americane în mijlocul războiului civil al altei ţări pur şi simplu nu este în interesul naţional al SUA. În ciuda cheltuielilor de aproape 90 de miliarde de dolari SUA pentru construirea unei forţe de securitate afgane, talibanii au reuşit să cucerească Kabul fără să tragă un foc. Să aşteptăm încă un an pentru a realiza ceea ce nu s-a întâmplat în 20 de ani este naiv”, a declarat Lt. Col. (r) Daniel Davis, un membru senior al Defense Priorities.

„SUA ar trebui să continue să grăbească plecarea cetăţenilor americani şi să se asigure că au grijă de afganii care au ajutat armata SUA”, a spus Davis. „Oricât de regretabile ar fi scenele din Kabul astăzi, încheierea campaniei eşuate de 20 de ani de construire a naţiunii afgane rămâne singurul curs logic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor