Afganistanul, în mâna talibanilor. Peste 60 de ţări cer ca afganii şi cetăţenii străini să poată părăsi ţara

Luptători talibani în Afganistan
Luptători talibani în Afganistan (Getty Images)
A.P.
16.08.2021

Peste 60 de ţări au aderat la o declaraţie comună prin care cer ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, informează luni Reuters, care citează Departamentul de Stat al SUA.

Executivul american şi alte peste 60 de ţări, printre care Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar şi Marea Britanie au declarat într-un comunicat comun că "cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea - şi răspunderea - pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile", se precizează în declaraţia preluată de Agerpres.

Comunicatul mai menţionează că "poporul afgan merită să trăiască în siguranţă, securitate şi demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm".

Totodată, Pentagonul a autorizat desfăşurarea altor 1.000 de soldaţi, în plus faţă de cei 5.000 anunţaţi anterior, pentru a ajuta la evacuarea civililor din Kabul.

Duminică, locuitorii capitalei au raportat focuri de armă sporadice în zona aeroportului internaţional Hamid Karzai, principalul punct de evacuare din Afganistan, în timp ce trupele americane ajutau la evacuarea personalului SUA după ce talibanii au intrat în capitala afgană.

„Există informaţii despre incendierea aeroportului; de aceea noi instruim cetăţenii americani să se adăpostească acolo unde se află”, potrivit unei alerte de securitate a ambasadei SUA.

Anterior, în cursul zilei de duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că personalul ambasadei SUA a fost transportat cu elicopterul de la complex diplomatic către aeroport, aflat la aproximativ 5 km distanţă, în partea de nord-est a capitalei Kabul.

Între timp, talibanii au preluat puterea iar preşedintele afgan Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul, plecând spre Tadjikistan, a anunţat duminică un înalt responsabil din Ministerul afgan de Interne, citat de Reuters.

Donald Trump cere demisia lui Biden

Pe fundalul nebuniei din Afganistan, Donald Trump i-a cerut demisia lui Joe Biden susţinând că actuala administraţie nu a urmat planul gândit de el şi consilierii lui, atunci când au decis retragerea trupelor. Trump l-a acuzat pe Biden că, practic, a fugit din Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor