Fost director CIA: Dezastrul din Afganistan este momentul de tip "Golful Porcilor" pentru Joe Biden
alte articole
Fostul secretar al Departamentului Apărării al administraţiei Obama şi fost director CIA, Leon Panetta, a declarat că, după prăbuşirea guvernului şi armatei din Afganistan, credibilitatea Statelor Unite pe scena mondială a încasat o lovitură semnificativă.
Oficiali americani surprinşi în weekend s-au străduit să explice cât de repede au avansat talibanii în Afganistan înainte ca grupul să preia, duminică, 15 august, controlul asupra capitalei Kabul, şi să declare victoria pe fondul predării masive a militarilor guvernamentali.
Între timp, oficialii Departamentului de Stat al SUA şi ai Casei Albe au confirmat că un număr semnificativ de americani se află încă în Afganistan, în timp ce militarii SUA încă prezenţi în teatrul de operaţiuni încearcă să asigure securitatea aeroportului din Kabul pentru a efectua zboruri de evacuare.
Panetta, un oficial cu tradiţie democrată, a criticat modul în care administraţia Biden a executat retragerea din Afganistan, comparând-o cu invazia americană din Cuba, la Golful Porcilor, din 1961, când forţele cubaneze susţinute de SUA au încercat să preia Cuba, dar au fost respinse de regimul comunist. Incidentul este una dintre cele mai amare înfrângeri din istoria CIA.
„În multe privinţe, mă gândesc la John Kennedy şi la Golful Porcilor, ştiţi?”, a declarat Panetta, luni, pentru CNN, referindu-se la preşedintele de atunci. „S-a desfăşurat rapid şi preşedintele a crezut că totul va fi bine şi nu a fost aşa. Dar preşedintele Kennedy şi-a asumat responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat acolo”.
„Îi recomand cu tărie preşedintelui [Joe] Biden să îşi asume responsabilitatea şi să admită greşelile care au fost comise”, a adăugat fostul şef al Pentagonului.
Pe fondul campaniei de succes a talibanilor şi a capturării Kabulului, Biden, vicepreşedintele Kamala Harris şi alţi purtători de cuvânt ai Casei Albe, inclusiv Jen Psaki, au dispărut de pe scena publică. Biden a dat publicităţii o declaraţie în weekend în care, în parte, a dat vina pentru prăbuşirea guvernului afgan pe negocierile de anul trecut, purtate de administraţia Trump şi talibani, la Doha.
Biden s-a confruntat cu critici semnificative atât din partea parlamentarilor republicani, cât şi a celor democraţi, a foştilor generali americani - pentru tăcerea sa în mijlocul scandalului.
Panetta a afirmat că Biden trebuie să sublinieze că este comandantul general al forţelor armate americane.
„Am trecut prin câteva zile dificile aici în Afganistan şi el trebuie să arate clar poporului american că, în calitate de comandant şef, va continua să ne protejeze securitatea naţională şi că vom merge după terorişti oriunde s-ar afla, dracului”, a adăugat fostul şef al CIA.
Biden, a menţionat el, trebuie „să se asigure că Statele Unite ale Americii rămân un puternic lider mondial care poate colabora cu aliaţii săi pentru a încerca să protejeze pacea şi prosperitatea”, adăugând: „Acesta este mesajul pe care trebuie să-l transmită poporului american şi lumii, deoarece credibilitatea noastră este pusă la îndoială în acest moment”.