Jocuri politice: Titus Corlăţean şi-a anunţat demisia de la MAE

Titus Corlăţean
Titus Corlăţean (Epoch Times România)

Titus Corlăţean (PSD) şi-a anunţat luni demisia din funcţia de ministru al Afacerilor Externe, ca urmare a scandalului legat de proasta organizare a alegerilor din Diaspora, relatează Mediafax.

"Ca ministru, am obligaţia să asigur, împreună cu echipa MAE, respectarea legalităţii, dar şi prezervarea imaginii şi prestigiului instituţiei MAE. În consecinţă, l-am informat cu puţină vreme în urmă pe primul-ministru şi vă informez şi pe dumneavostră că am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe", a declarat acesta.

Corlăţean a afirmat că nu doreşte să ofere motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate.

Amintim că Titus Corlăţean preciza vineri că nu poate creşte numărul secţiilor de votare în străinătate, aşa cum au cerut românii din Diaspora, pe motiv că este necesară o anumită procedură care nu se poate realiza în atât de puţine zile. La scurt timp însă, BEC transmitea că, de fapt, există baza legală pentru înfiinţarea acestor secţii menite să rezolve problema, arătând că nu există niciun "impediment legal" aşa cum a afirmat MAE.

Acum, Titus Corlăţean susţine că acel comunicat al BEC nu are forţă juridică şi prin urmare nu poate mări numărul secţiilor de votare pentru că asta înseamnă că ar încălca legea.

"Nu pot să accept şi nu accept să încalc legea şi legalitatea, nu pot accepta ca instituţia MAE să fie forţată, obligată să încalce legea şi legalitatea pe considerente de interese politice, electorale, ale domnilor Băsescu şi Iohannis şi nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate", a afirmat Corlăţean.

E praf în ochi, se încearcă deplasarea discuţiei către demisia domnului Corlăţean. Realitatea şi cea mai importantă problemă sunt lipsa secţiilor suplimentare

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu susţine că totul este o manevră PSD: "E praf în ochi, se încearcă deplasarea discuţiei către demisia domnului Corlăţean. Realitatea şi cea mai importantă problemă sunt lipsa secţiilor suplimentare (...) este o manevră politică, dar va eşua. Românii sunt inteligenţi şi înţeleg ce li se pregăteşte".

Este de menţionat că duminică, deputatul de Diaspora Ovidiu Raetchi declara că ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean şi ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici vor fi sacrificaţi profesional în beneficiul victoriei lui Ponta.

"De la Bogdan Stanoevici nu există oricum aşteptări, nu are expertiză în domeniu şi tot ceea ce se aşteaptă de la el – fiind lipsit de simţul ridicolului – este să facă turul televiziunilor şi să explice că miile de români care au stat în stradă erau, de fapt, nişte agitatori, nişte golani. În cazul lui Titus Corlăţean lucrurile sunt mai grave, el chiar înţelege ce face, ştie că refuzând suplimentarea secţiilor de votare, deschiderea lor în zone noi şi creşterea intervalului de votare statul român împiedică deliberat românii din Diasporă să-şi exercite cel mai important drept cetăţenesc. MAE e pus în slujba PSD", este de părere Raeţchi.

"Diferenţa dintre Ponta şi Iohannis în sondaje este în marja de eroare. Câteva zeci de mii de voturi vor fi decisive. Din acest motiv, în condiţiile în care 75% din Diaspora va vota cu Iohannis, este esenţial pentru PSD să ţină cât mai jos participarea la urne. Dacă 300.000 de români, să spunem, ar putea vota în turul al doilea peste hotare, Iohannis poate deveni preşedinte. Iată de ce MAE nu va accepta sub nicio formă soluţii reale şi eficiente pentru a satisface solicitările foarte crescute în vederea exercitării dreptului de a alege", a subliniat Raeţchi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne