"Jocul s-a terminat" - Ce înseamnă sfârşitul lui Prigojin pentru Grupul Wagner

Sediul Grupării Wagner din Sankt Petersburg
Sediul Grupării Wagner din Sankt Petersburg (Captură ecran)

Soarta Grupului Wagner atârnă în balanţă după ce comandantul şi şeful său de top, Evgheni Prigojin, au fost ucişi amândoi într-un accident de avion, informează The Hill.

Potrivit analiştilor, compania militară privată - un imperiu de mare anvergură care a ajutat la susţinerea regimurilor autoritare din mai multe ţări africane şi a jucat un rol semnificativ în invaziile Rusiei în Ucraina - va ajunge din ce în ce mai mult sub controlul preşedintelui rus Vladimir Putin.

Putin şi oficialii săi militari trebuie să decidă ce părţi ale grupului să păstreze, de care să se debaraseze şi cum să ţină mercenarii în frâu.

John Hardie, director adjunct al Programului Rusia pentru Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor, a declarat că Grupul Wagner va fi mai uşor de controlat de Moscova "după ce Prigojin, Utkin şi alte persoane de top au fost scoase din peisaj".

"Dar fără comandanţii săi de bază, nu va fi aceeaşi organizaţie. Iar moartea lor i-ar putea determina pe unii luptători să fie dezamăgiţi total de serviciu", a scris el într-o analiză trimisă către The Hill.

Kremlinul ar putea, de asemenea, să încerce să desfiinţeze forţa de mercenari, care include mii de luptători din întreaga lume.Totuşi, Catrina Doxsee, manager de program şi cercetător asociat în cadrul Proiectului privind ameninţările transnaţionale de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, a declarat că schimbările majore sunt puţin probabile.

"Este într-adevăr în interesul Rusiei să permită ca toată această infrastructură operaţională să continue cu cât mai puţine întreruperi posibile. Reţeaua largă pe care Prigojin a stabilit-o a devenit practic piatra de temelie a politicii externe a Rusiei în multe dintre aceste regiuni", a declarat ea.

Însă Doxsee a mai afirmat că, pe termen lung, probabil că Rusia va căuta să reducă independenţa Wagner faţă de stat şi să reducă dominaţia sa.

"Scopul va fi de a se asigura că există o colaborare mai strânsă cu guvernul rus, o supraveghere mai strictă", a spus ea, "şi probabil un impuls spre diversificarea pieţei generale" pentru companiile de mercenariat.

Lăsând la o parte planurile lui Putin, oficialii şi luptătorii Grupului Wagner par extrem de supăraţi de moartea lui Prigojin şi a co-fondatorului Dmitri Utkin, care era un comandant foarte respectat pe câmpul de luptă în cadrul companiei. Grupul este de fapt numit după vechiul indicativ de apel al lui Utkin din perioada în care a servit în armata rusă.

Conturile de Telegram asociate cu Grupul Wagner şi-au petrecut zilele de după aflarea veştii făcând elogii celor doi bărbaţi şi acuzând Kremlinul pentru accidentul aviatic.

Rusia încă investighează prăbuşirea avionului, dar SUA crede că o explozie din interior a fost cauza prăbuşirii avionului, iar oficialii administraţiei Biden au declarat că incidentul este în concordanţă cu istoricul lui Putin de reducere la tăcere a criticilor. Kremlinul a negat vineri orice rol în prăbuşire.

Vineri, reprezentanţii Wagner au scris că aşteaptă ordinul ofiţerilor superiori pentru următorii paşi.

"În primul rând, într-o astfel de situaţie este important să nu acţionaţi pe baza emoţiilor, trebuie să formulaţi un plan de acţiune clar. În al doilea rând, este necesară redistribuirea corectă a responsabilităţilor. În al treilea rând, cu toţii avem nevoie de timp pentru a ajunge la nişte concluzii", au scris ei.

Există unele rapoarte potrivit cărora Wagner ar putea mărşălui din nou spre Moscova, dar analiştii militari spun că firma privată nu are resursele sau capacităţile necesare pentru a desfăşura orice fel de acţiune de represalii şi este probabil mai interesată să îşi păstreze operaţiunile globale.

"Jocul s-a terminat. Nu cred că Wagner - fără conducerea sa - are mijloacele, credibilitatea, influenţa necesară pentru a organiza o altă provocare", a declarat Charles Kupchan, membru senior la Council on Foreign Relations.

Ministerul britanic al Apărării a scris vineri, într-o actualizare a informaţiilor, că moartea lui Prigojin ar avea un "efect destabilizator" asupra companiei.

"Atributele sale personale de hiperactivitate, îndrăzneală teribilă, dorinţă de rezultate şi brutalitate extremă au pătruns în Grupul Wagner şi este puţin probabil să fie egalate de vreun succesor", a scris acesta.

Viitorul grupului a fost în aer din luna iunie, când Prigojin a lansat, dar apoi a abandonat rapid o revoltă împotriva Moscovei. Liderul războinic s-a exilat în Bielorusia într-un aparent armistiţiu cu Putin, dar continua să facă "naveta" în şi din Rusia.

Revolta a pus sub semnul întrebării ce se va întâmpla cu reţeaua grupării Wagner din Mali, Republica Centrafricană, Sudan, Siria şi Libia, pe care Rusia le consideră aliaţi şi care au beneficiat de contracte lucrative de securitate, petrol, minerit aurifer şi alte contracte obţinute prin furnizarea de luptători acestor ţări.

În cele două luni de dinaintea prăbuşirii lui Prigojin, Putin îşi semnala intenţia de a reduce capacităţile Wagner şi de a pregăti terenul pentru o nouă grupare.

În iunie, liderul rus a ordonat companiei să predea armamentul greu şi a anunţat public pentru prima dată că Grupul Wagner era finanţat de stat. De asemenea, el a menţionat că firma de catering Concord a lui Prigojin va fi investigată pentru că ar putea fura de la guvernul rus.

În acelaşi timp, Putin a evitat să-i critice pe luptătorii Wagner, permiţându-le să fie liberi după revoltă.

Numeroşi luptători Wagner s-au mutat în Bielorusia, ca parte a unui acord negociat de preşedintele bielorus Aleksander Lukaşenko, pentru a pune capăt impasului dintre Prigojin şi Putin.

Vineri, Lukaşenko a declarat că până la 10.000 de mercenari se află în ţara sa, sau vor sosi în curând şi că vor rămâne acolo "atâta timp cât vom avea nevoie de această unitate".

"PMC Wagner a trăit, PMC Wagner trăieşte şi PMC Wagner va trăi în Bielorusia, în ciuda dorinţei cuiva de a spune contrariul. Prigojin şi cu mine am venit cu un sistem despre cum PMC Wagner va fi găzduit în Bielorusia", a declarat Lukaşenko, potrivit agenţiei de presă de stat bieloruse Belta.

Mutarea Bielorusiei ar putea sfârşi prin a-l avantaja pe Putin, permiţându-i să-şi păstreze trupele parcate acolo pentru moment, în timp ce războiul face ravagii în Ucraina, aflată în apropiere.

Kupchan, de la Council on Foreign Relations, a declarat că se aşteaptă ca, în cele din urmă, Kremlinul să creeze o structură hibridă într-un mod care să permită "aparatului de stat să aibă mult mai multă vizibilitate asupra a ceea ce face Wagner".

Armatele de mercenari "devin uneori suficient de puternice şi autonome încât să se întoarcă împotriva centrului. Putin şi-a învăţat lecţia şi nu va permite ca Grupul Wagner să continue să existe ca o armată de mercenari autonomă", a precizat Kupchan.