Jocul dublu al Ecuadorului în cazul Assange

Ca şi cum viaţa lui Julian Assange ar fi rămas timp de un an încremenită, guvernul ecuadorian a reluat în ultimele zile strategia de eliberare a fondatorului Wikileaks, care împlineşte miercuri un an de la refugierea sa în Ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a evita să fie extrădat în Suedia, unde este inculpat de viol. Cazul a devenit de actualitate internaţională când Ecuadorul a decis să-i acorde azil diplomatic hacker-ului australian, în august anul trecut. Iar de atunci situaţia lui nu s-a schimbat cu nimic, informează miercuri ziarul ABC.
Fondatorul Wikileaks Julian Assange vorbeşte de la Ambasada Ecuadorului pe 20 decembrie 2012 în Londra, Anglia. (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Epoch Times România
19.06.2013

Ca şi cum viaţa lui Julian Assange ar fi rămas timp de un an încremenită, guvernul ecuadorian a reluat în ultimele zile strategia de eliberare a fondatorului Wikileaks, care împlineşte miercuri un an de la refugierea sa în Ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a evita să fie extrădat în Suedia, unde este inculpat de viol. Cazul a devenit de actualitate internaţională când Ecuadorul a decis să-i acorde azil diplomatic hacker-ului australian, în august anul trecut. Iar de atunci situaţia lui nu s-a schimbat cu nimic, informează miercuri ziarul ABC .

Ministrul ecuadorian de externe, Ricardo Patińo, a venit luni la Londra pentru a reitera sprijinul micii naţiuni sud-americane faţă de Assange, menţinându-i condiţia de azilant politic şi făcând demersuri pentru ca Marea Britanie să renunţe la poziţia sa şi să-i acorde acestuia posibilitatea de a pleca din ţară. Este singura cale prin care s-ar pune capăt acestei recluziuni voluntare. Alternativa ar fi predarea lui, dar în această privinţă poziţia britanicilor nu s-a schimbat. Întâlnirea dintre Patińo şi omologul său britanic, William Hague, s-a încheiat cu acelaşi refuz.

S-a creat totuşi o comisie bilaterală pentru a găsi câteva puncte de acord, fapt care arată că aşteptarea lui Assange riscă să se prelungească. Vizita lui Patińo la Londra intervine exact după ce în ajun Parlamentul ecuadorian a aprobat o controversată lege a comunicaţiilor, pe care opoziţia a considerat-o un atac la libertatea de expresie. Este şi motivul pentru care fostul ambasador al Ecuadorului la Londra, Mauricio Gándara, a calificat drept 'ipocrită' întreaga acţiune. 'Patino a venit la Londra într-un moment în care toată lumea critică guvernul pentru Legea Comunicaţiilor dorind să se prezinte ca un campion al libertăţii de expresie şi vizitându-l pe Assange, deşi ştia că nu va obţine nimic. A fost o vizită atent sincronizată cu aprobarea acestei legi în ţară', a declarat el ziarului ABC.

Noua lege conţine tocmai un paragraf care condamnă scurgerile de informaţie. Potrivit articolului 19, o persoană care s-a făcut responsabilă de acest lucru 'trebuie să-şi asume consecinţele administrative pentru difuzarea de conţinuturi care lezează drepturile stabilite prin Constituţie, mai ales cele privind drepturile de comunicare şi securitatea publică a statului, prin intermediul mass-media'. Lucru care se poate aplica şi la ceea ce face Wikileaks sau recentelor dezvăluiri despre viaţa privată a utilizatorilor de Internet de către fostul analist al CIA Edward Snowden, cu care Patińo s-a solidarizat în mod public. Ecuadorul analizează o eventuală cerere de azil pentru informaticianul american.

Ambasadorul Gandara subliniază că guvernul ecuadorian este cel care l-a căutat pe Assange să-i ofere azil şi să se facă părtaş la imaginea 'bună sau rea' din acel moment a australianului. 'Au venit să-l caute pentru a arăta lumii că sunt antiamericani şi suverani', a asigurat diplomatul. Fostul ambasador, cunoscător al spaţiului restrâns în care Assange îşi petrece de un an recluziunea, a spus că trebuie să se simtă ca un 'duh într-o sticlă'. Potrivit lui Gándara, a ţine închisă o persoană în aceleaşi condiţii ca Assange îngreunează activitatea ambasadei. 'Ar fi mai bine să se predea, pentru că ar putea petrece acolo şi 40 de ani', a conchis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor