Jocul dublu al Ecuadorului în cazul Assange
alte articole
Ca şi cum viaţa lui Julian Assange ar fi rămas timp de un an încremenită, guvernul ecuadorian a reluat în ultimele zile strategia de eliberare a fondatorului Wikileaks, care împlineşte miercuri un an de la refugierea sa în Ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a evita să fie extrădat în Suedia, unde este inculpat de viol. Cazul a devenit de actualitate internaţională când Ecuadorul a decis să-i acorde azil diplomatic hacker-ului australian, în august anul trecut. Iar de atunci situaţia lui nu s-a schimbat cu nimic, informează miercuri ziarul ABC .
Ministrul ecuadorian de externe, Ricardo Patińo, a venit luni la Londra pentru a reitera sprijinul micii naţiuni sud-americane faţă de Assange, menţinându-i condiţia de azilant politic şi făcând demersuri pentru ca Marea Britanie să renunţe la poziţia sa şi să-i acorde acestuia posibilitatea de a pleca din ţară. Este singura cale prin care s-ar pune capăt acestei recluziuni voluntare. Alternativa ar fi predarea lui, dar în această privinţă poziţia britanicilor nu s-a schimbat. Întâlnirea dintre Patińo şi omologul său britanic, William Hague, s-a încheiat cu acelaşi refuz.
S-a creat totuşi o comisie bilaterală pentru a găsi câteva puncte de acord, fapt care arată că aşteptarea lui Assange riscă să se prelungească. Vizita lui Patińo la Londra intervine exact după ce în ajun Parlamentul ecuadorian a aprobat o controversată lege a comunicaţiilor, pe care opoziţia a considerat-o un atac la libertatea de expresie. Este şi motivul pentru care fostul ambasador al Ecuadorului la Londra, Mauricio Gándara, a calificat drept 'ipocrită' întreaga acţiune. 'Patino a venit la Londra într-un moment în care toată lumea critică guvernul pentru Legea Comunicaţiilor dorind să se prezinte ca un campion al libertăţii de expresie şi vizitându-l pe Assange, deşi ştia că nu va obţine nimic. A fost o vizită atent sincronizată cu aprobarea acestei legi în ţară', a declarat el ziarului ABC.
Noua lege conţine tocmai un paragraf care condamnă scurgerile de informaţie. Potrivit articolului 19, o persoană care s-a făcut responsabilă de acest lucru 'trebuie să-şi asume consecinţele administrative pentru difuzarea de conţinuturi care lezează drepturile stabilite prin Constituţie, mai ales cele privind drepturile de comunicare şi securitatea publică a statului, prin intermediul mass-media'. Lucru care se poate aplica şi la ceea ce face Wikileaks sau recentelor dezvăluiri despre viaţa privată a utilizatorilor de Internet de către fostul analist al CIA Edward Snowden, cu care Patińo s-a solidarizat în mod public. Ecuadorul analizează o eventuală cerere de azil pentru informaticianul american.
Ambasadorul Gandara subliniază că guvernul ecuadorian este cel care l-a căutat pe Assange să-i ofere azil şi să se facă părtaş la imaginea 'bună sau rea' din acel moment a australianului. 'Au venit să-l caute pentru a arăta lumii că sunt antiamericani şi suverani', a asigurat diplomatul. Fostul ambasador, cunoscător al spaţiului restrâns în care Assange îşi petrece de un an recluziunea, a spus că trebuie să se simtă ca un 'duh într-o sticlă'. Potrivit lui Gándara, a ţine închisă o persoană în aceleaşi condiţii ca Assange îngreunează activitatea ambasadei. 'Ar fi mai bine să se predea, pentru că ar putea petrece acolo şi 40 de ani', a conchis el.