Japonia şi UE strâng rândurile

Liderii UE şi cel japonez s-au angajat marţi să finalizeze un acord comercial cât mai curând posibil, pentru a apăra o ordine mondială deranjată de noua Administraţie SUA.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (dr) şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (centru), îl întâmpină pe premierul nipon Shinzo Abe în Bruxelles, 21 martie 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.03.2017

“Rămânem uniţi de valorile noastre comune privind democraţia liberală şi respectarea legii, care sunt principii de bază pentru ordinea internaţională bazată pe norme”, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, înainte să se întâlnească cu premierul nipon Shinzo Abe în Bruxelles.

Tusk a susţinut că Japonia şi UE “sunt profund legate printr-un angajament reciproc pentru menţinerea unui sistem comercial global deschis, liber şi corect”.

Abe a vizitat Bruxelles-ul ca parte a unui turneu în care se va întâlni cu membri europeni ai G7 înaintea unui summit al grupului de naţiuni bogate la sfârşitul lunii mai în Sicilia – primul astfel de summit de când Donald Trump a devenit noul preşedinte al SUA.

Ca răspuns la suportul acordat de Trump ieşirii Marii Britanii din UE şi criticarea alianţei NATO – pe care a numit-o învechită – liderul japonez şi-a exprimat suportul pentru o “Europa puternică” şi pentru “coeziunea Europei ca un întreg, inclusiv pe frontul securităţii”.

El a adăugat că Japonia, UE şi SUA ar trebui să coopereze pentru a “menţine şi a consolida” ordinea internaţională şi “să coopereze pentru a arăta lumii comerţul liber ca un model”.

Mesajul a fost transmis la trei zile după ce grupul G20, în cadrul unei întâlniri în Germania a miniştrilor de finanţe din ţările membre, a renunţat la promisiunea de a lupta împotriva protecţionismului sub presiunea SUA.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat înaintea întâlnirii cu Shinzo Abe că negocierile se află acum “într-un stadiu decisiv şi, sperăm, final”.

El a precizat că se aşteaptă la un “acord cuprinzător, ambiţios şi echilibrat”, dar a adăugat că “există câteva elemente foarte greu de rezolvat”.

Discuţiile în privinţa acordului comercial au început în martie 2013, dar cele 17 runde de negocieri nu au avut ca rezultat până acum un acord final.

Pentru UE, un acord cu Japonia, cea de-a treia economie a lumii, este o prioritate pentru a domoli criticile la adresa politicilor sale comerciale şi pentru a compensa eşecul discuţiilor privind încheierea unui acord comercial cu SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor