Noile paşapoarte chineze irită vecinii asiatici



Un agent de securitate verifică paşapoartele la pnctul vamal al Aeroportului Internaţional din Beijing. Noile paşapoarte chineze au iritat unii vecini asiatici ai Chinei deoarece acestea conţin o hartă a ţării care include şi teritorii disputate şi revendicate de către alte state.
Un agent de securitate verifică paşapoartele la pnctul vamal al Aeroportului Internaţional din Beijing. Noile paşapoarte chineze au iritat unii vecini asiatici ai Chinei deoarece acestea conţin o hartă a ţării care include şi teritorii disputate şi revendicate de către alte state. (LIU JIN / AFP / Getty Images)

Oricând o ţară emită noi paşapoarte cineva se plânge aproape întotdeauna de noul model. Dar ultima variantă a paşapoartelor emise de China atrage critici oficiale din partea mai multor ţări din Asia.

Paşapoartele conţin o hartă a Chinei care include zone din Marea Chinei de Sud ce au fost revendicate de alte ţări, precum şi un teritoriu revendicat de India.

Guvernul taiwanez s-a opus noilor paşapoarte la sfârşitul săptămânii trecute, urmând protestele similare din partea Filipinelor şi Vietnamului. Oficialii ambasadei indiene din Beijing protestează pe cont propriu, marcând vizele chineze cu o hartă ce prezintă teritoriul disputat ce aparţine Indiei, conform The Press Trust of India.

John Blaxland de la Centrul pentru Studii Strategice şi de Apărare din cadrul Universităţii Naţionale Australiene, a comentat despre mişcarea Chinei.

“Practic, mişcarea îi forţează pe toţi cei care au pretenţii asupra unor elemente ale Mării Chinei de Sud să recunoască situaţia actuală prin aplicarea ştampilei”, a declarat el.

Pe măsură ce influenţa militară şi economică a Chinei a crescut în întreaga lume, Beijingul a devenit mai neruşinat în revendicarea unor teritorii din Asia-Pacific considerate a fi bogate în petrol şi gaze naturale.

Ministerul chinez de externe a declarat că harta printată în noile paşapoarte nu a vizat nicio ţară în particular.

Blaxland a descris mişcarea Chinei ca făcând parte dintr-un “joc îndelungat” jucat de o nouă generaţie de lideri care vor conduce ţara pentru următorii 10 ani.

“Tocmai am văzut o tranziţie majoră în China … Ei pot acţiona deliberat şi încet, şi să obţină încet ce vor. De fapt, nu există cu adevărat un lucru pe care cineva este serios pregătit sa îl facă în această privinţă”, a declarat el.

Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) a discutat despre disputele teritoriale la un summit din Cambodgia la începutul săptămânii trecute dar a eşuat să ajungă la un punct comun asupra modului în care cele 10 state membre ar trebui să răspundă acţiunilor Chinei.

Carl Thayer, profesor emerit la Universitatea New South Wales, a declarat că harta din noile paşapoarte chineze ar putea fi, parţial, un răspuns la adoptarea de către Vietnam mai devreme în acest an a unei Legi a Mării. Legea subliniază suveranitatea Vietnamului supra insulelor Spratly şi Paracel, care au fost revendicate atât de Hanoi cât şi de Beijing.

Deşi Vietnamul, Taiwanul şi Filipinele au fost cele mai critice la adresa Chinei, Malaezia şi Brunei au de asemenea interese în Marea Chinei de Sud, iar Japonia este implicată în propria sa dispută asupra insulelor din Marea Chinei de Est. Toate disputele teritoriale au ridicat temeri cu privire la un potenţial conflict maritim, determinând Statele Unite să se implice în controversă.

Administraţia Obama spune că nu ia partea nimănui dar aplică presiune ca ţările să adopte un cod de conduită, lucru căruia China i se opune.

Blaxland a declarat că Statele Unite doresc să îşi asigure libertatea de navigare în regiune.

“Când te gândeşti la zilele Războiului Rece, exista un cod clar de conduită între navele sovieticilor sau ale NATO sau vestice, şi consta în faptul că atunci când se întâlneau exista un protocol. Ei bine, nu există unul în acest moment pentru Marea Chinei de Sud şi aceasta este o chestiune problematică”, a declarat el.

Dar nici SUA şi nici alte state afectate direct de mişcările Chinei nu doresc atât de mult să ia măsuri cu privire la paşapoartele sau revendicările teritoriale.

Ca urmare, Thayer a declarat că paşapoartele nu vor schimba realitatea şi vor servi mai mult ca un truc politic decât ca orice altceva. Un truc, a declarat el, pe care celelalte ţări sunt la fel de capabile sa îl execute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe