Japonia a comemorat duminică un an de la seismul devastator, urmat de tsunami, din 11 martie 2011
alte articole
Japonia a comemorat, printr-un minut de reculegere, victimele seismului cu magnitudinea 9 şi tsunamiului care au afectat ţara în 11 martie 2011.
La ceremonia de comemorare care s-a derulat în centrul Tokyo au luat parte împăratul japonez şi soţia sa, precum şi mai multe personalităţi politice ale ţării.
După un discurs rostit de premierul Yoshihiko Noda, împăratul Akihito, externat recent după o operaţie la inimă, s-a ridicat în picioare, împreună cu împărăteasa Michiko, pentru a se ruga în faţa unui imens altar cu flori.
"S-a scurs un an de la marele cutremur din est, le aduc un omagiu profund tuturor celor care şi-au pierdut viaţa", a spus suveranul.
De asemenea, el şi-a exprimat recunoştinţa pentru susţinerea pe care Japonia a primit-o de la restul lumii. "Mulţi oameni din străinătate au reacţionat la dezastru, trimiţându-ne echipe de salvare şi oferindu-ne ajutorul în diferite moduri", a afirmat împăratul. "Sunt profund recunoscător pentru bunătatea dovedită de oamenii din întreaga lume", a adăugat el.
La ora locală 14.46 (7.46 ora României), exact când s-a produs seismul ce a afectat Japonia anul trecut, toată ţara a păstrat un moment de reculegere şi a început o rugăciune colectivă în memoria persoanelor care şi-au pierdut viaţa în catastrofa naturală şi în accidentul nuclear de la centrala Fukushima.
Tragedia s-a soldat cu moartea a 19.000 de japonezi, iar aproape 400.000 de locuinţe au fost distruse.
Accidentele survenite în centrala Fukushima în urma seismului au dus la scurgeri radioactive în zonă. Autorităţile au evacuat populaţia pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei.
Urme de cesiu şi de iod radioactiv au fost detectate în sol, în apa mării, precum şi în produsele alimentare, atât în prefectura Fukushima, cât şi în regiunile din jur.
Duminică, proteste faţă de energia nucleară au avut loc în mai multe zone din Japonia, inclusiv în prefectura Fukushima. Cel mai mare s-a desfăşurat, însă, la Tokyo, unde au luat parte 10.000 de persoane, potrivit organizatorilor.
Multe drumuri au fost reconstruite în ţară şi o mare parte din dărâmături au fost curăţate, dar până la 260.000 de persoane din prefecturile Iwate, Miyagi şi Fukushima locuiesc în continuare în adăposturi temporare.