Ivan: Pesediştii din PE vor cere CE un punct de vedere privind scandalul steagurilor secuieşti

Epoch Times România
07.02.2013

Eurodeputatul PSD Cătălin Ivan susţine că ”legea din România este foarte clară” şi oficialii din Ungaria nu au niciun drept ”să ne spune cum să ne respectăm legea” iar grupul S&D din PE va cere Comisiei şi Consiliului Europen un punct de vedere privind arborarea altui steag pe teritoriul ţării.

Ivan a susţinut că subiectul ”apărut peste noapte” privind steagurile secuieşti este "umflat artificial”, dar că în privinţa asta, ”legea este foarte clară”, iar oficialii din Ungaria nu au niciun drept să ”ne spună cum să ne respectăm legea”.

”Eu zic că legea aici este foarte clară şi ştim cu toţii sau oricine poate să afle în ce condiţii şi când pot fi arborate simboluri naţionale sau steaguri în cadrul administraţiei locale. Nu poate niciun oficial din Ungaria să ne spună cum să ne respectăm legea, cum nici noi nu putem să le spunem celor din Ungaria ce simboluri să folosească, la ce festivităţi şi în ce condiţii”, a susţinut Ivan.

El a mai subliniat că reacţia MAE ”a fost una foarte fermă şi foarte corectă”, amintind însă că în trecut au mai existat conflicte privind comunităţile din România, iar oficialii români ”nu luau atitudine atunci când existau abuzuri din partea vecinilor noştri din Ungaria”.

”Cred că reacţia Ministerului Afacerilor Externe a fost una foarte fermă şi foarte corectă, dar vă aduc aminte că în anii trecuţi trebuia să găsim tot felul de artificii cu societatea civilă, cu Parlamentul European ca să luăm atitudini pentru că nici Ministerul Afacerilor Externe, nici primul-ministru, nici preşedintele nu luau atitudine atunci când existau abuzuri din partea vecinilor noştri din Ungaria”, a completat liderul PSD din PE.

În acest context, social-democratul a mai reamintit că ”este foarte important ca relaţia dintre Ungaria şi România să nu aibă de suferit” deoarece guvernul condus de Viktor Orban ”este unul aflat în dificultate” şi folosesc ”aceste mesaje populiste” pentru ”a-şi mai reveni din picajul electoral”.

”Pe de altă parte, este totuşi foarte important ca relaţia dintre Ungaria şi România să nu aibă de suferit, pentru că înţelegem că guvernul lui Viktor Orbán este un guvern aflat în dificultate. Economia Ungariei nu funcţionează foarte bine, au alegeri anul viitor, am înţeles că au scăzut foarte mult în sondaje. Folosesc aceste mesaje populiste ca să-şi mai revină puţin din picajul electoral. Avem compasiune, îi înţelegem, lupta electorală este importantă, dar pe termen lung este mult mai importantă relaţia dintre cele două state, relaţia de bună vecinătate, pentru că nici România, nici Ungaria nu se vor muta de unde sunt acum, chiar dacă Viktor Orbán n-o să mai fie la conducerea guvernului de la Budapesta”, a comentat eurodeputatul.

Cât despre o discuţie în Parlamentul European pe această temă, Ivan a explicat că grupul S&D din PE ”va lua atitudine sau va avea o poziţie fermă legată de această situaţie” şi vor cere clarificări la Comisia Europeană şi Consiliul European.

”În Parlamentul European, în schimb, avem sprijinul grupului socialiştilor şi democraţilor şi vom lua atitudine sau vom avea o poziţie foarte fermă legată de această situaţie creată de secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria. Vom trimite o solicitare şi Comisiei Europene să prezinte un punct de vedere privind acest conflict şi, de asemenea, Consiliului”, a declarat pesedistul.

”Mai mult decât atât cred că să facem din ţânţar armăsar este prea mult. Este un secretar de stat iresponsabil, probabil nici primul, nici ultimul din guvernul de la Budapesta. Îl tratăm ca atare şi nimic mai mult”, a subliniat purtătorul de cuvânt al PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor